Cykelhjälm ökar inte risktagandet

admin

admin

1 feb 2021

Ibland påstås det att cykelhjälmar gör att cyklister tar mer risker i trafiken. Men en sammanställning av 23 studier visar inte på något ökat risktagande, rapporterar Forskning&Framsteg.

Det är forskare från bland annat Stressforskningsinstitutet vid Stockholms universitet som gjort en genomgång av alla de studier som finns publicerade i ämnet. Man hittade 23 artiklar som var relevanta för betydelsen av hjälm och risktagande.

18 av dessa studier visade att cykelhjälmen inte gör att cyklisten tar ökade risker.  Tio av studierna visade faktiskt att hjälmförsedda cyklister minskade sitt risktagande. Blott två studier pekade på ökat risktagande.

Att föreställningen om ökat risktagande med cykelhjälm fått sånt stort genomslag, beror en tidigare studie från 2007, den s k Walkerstudien, som fick stor spridning. Denna föreställningen om hjälmens som orsak till ökat risktagande, var en av anledningarna till att forskaren Igor Radun vid Stressforskningsinstitutet drog igång den nu aktuella studien.

Läs mer på Forskning&Framsteg:

https://fof.se/artikel/cykelhjalm-gor-dig-inte-mer-vaghalsig

1-12-2019

Läs mer