Cykel-ID ny lösning för att hejda cykelstölderna

Björn Åslund

Björn Åslund

15 jul 2021

Cykelstölder är ett gissel som är svårt att få bukt med. Entreprenören Mats Lindström har fått nog och lanserar nu en unik lösning på problemet. Cykel-ID ska bli ett rikstäckande register som man hoppas ska förenkla spårning av cyklar och bidra till tryggare handel med begagnade cyklar.

Cykelstölder är idag ett stort samhällsproblem, enligt Brå (Brottsförebyggande rådet) anmäldes omkring 77 200 cykelstölder 2020 men mörkertalet är gigantiskt. Nu har cykelentusiasten Mats Lindström fått nog och startat företaget Cykel-ID för att få bukt med problemet. Allt om elcyklar har tidigare rapporterat om Cykel-ID, dock var tidigare uppgifterna knapphändiga. Nu har företaget sänt ut pressmaterial som berättar att tjänsten är färdig för lansering.

Mats Lindström.

– Jag startade Cykel-ID för att jag tröttnat på alla cykelstölder och jag tror många håller med mig. Dagsläget är ohållbart, får man sin cykel stulen idag vet man i princip att man sett den för sista gången. Jag vill att man ska kunna ta cykeln ner till stan en sommarkväll utan att behöva oroa sig. Detta är nu möjligt via Cykel-ID som ökar säkerheten markant, jag tror att den här lösningen kan göra stor samhällsnytta, säger Mats Lindström.

Cykel-ID möjliggör via sitt rikstäckande register en trygg och säker cykelhandel, förenklar spårning av cykelägare och hjälper cykelägare att återförenas med sina stulna tvåhjulingar. Som ägare registrerar man sig och sina objekt via Cykel-ID:s hemsida och fäster sedan en dekal på sin cykel.

– När du blir medlem hos oss på Cykel-ID registrerar du enkelt dina objekt och handlingar som intygar att du är objektets rättmätiga ägare. Vid köp eller stöldanmälan är det sedan enkelt att ta fram dessa uppgifter. Vid köp kan du smidigt och enkelt överlåta ägarskapet via en digital signatur – en trygg affär helt enkelt.

Vi ringer upp Mats Lindström för att få mer detaljer. Bland annat vill vi veta hur Cykel-ID skiljer sig mot andra liknande stöldskyddsregister.

-Vår tjänst har fokus på trygga ägarbyten. Det stjäls ju hur många cyklar som helst. 

-Fördelen med Cykel-ID är att du kan scanna in din cykels köpehandlingar. När du sedan ska sälja cykeln kan du få fram handlingarna med Bank-id och flytta över ägarskapet.

Kommer då polis och försäkringsbolag ha möjlighet att söka i Cykel-ID för att kunna spåra den rätta ägaren av cykeln?

-Vi har haft kontakt med polisen och de är intresserade, och vi kommer att ha fortsatta samtal om några veckor

Än så länge är inte Cykel-ID etablerat brett i den svenska cykelhandeln. Mats Lindberg uppger att cykelhandlarna är intresserade, men att de vill se hur tjänsten utvecklas. Dock finns den ute i ett mindre antal butiker där kunder kan hämta startkit till tjänsten.

Läs mer