Cycleurope varslar när efterfrågan går ned

Björn Åslund

Björn Åslund

1 feb 2021

Den stora cykeltillverkaren Cycleurope känner av minskad efterfrågan på cyklar. Bland annat stora lager av osålda elcyklar hos återförsäljare gör att orderingången bromsar. Företaget har lagt varsel på ett tiotal anställda.

Cycleurope är mest känt för sina cykelmärken Crescent och Monark, och har sin tillverkning i Varberg. Det är där ett tiotal tjänstemän riskerar att förlora jobbet. Fyra-fem bemanningsanställda har redan fått gå, enligt lokaltidningen HN.se. Orsaken är vikande försäljning. 

-Inga uppsägningar är ännu gjorda, men nu förhandlar vi med facket om den framtida driften, säger vd Jonas Netterström till Alltomelcyklar.nu.

Enligt Netterström finns det flera orsaker till att försäljningen viker ned för Cycleurope. Han ser en konkurrens där konsumenter prioriterar annan konsumtion, och att det totalt sett säljs färre cyklar på marknaden. Han nämner att totalförsäljningen av cyklar i Sverige, senaste cykelår (vilket mäts av Cykelbranschen) var 522 000, och året innan 532 000. Längre tillbaka låg det på kring 600.000 cyklar per år.

-Cyklingen har i många år haft en negativ trend. En av anledningarna tror vi är att många barn inte cyklar, då har de svårt att börja cykla när de blir äldre, säger han.

Men finns det inte en mottrend i större städer där det ju väldigt cyklas väldigt mycket?

-Det är helt rätt, i större städer går försäljningen bra. Där bidrar cyklingen till hållbart resande. Men generellt i landet så går volymerna ner.

Men Jonas Netterström har ändå en optimism inför framtiden. Han pratar om en tro på cyklingen, tack vare trender inom hälsa och mobilitet.

För många elcyklar i lager

Just försäljning av elcyklarna har att kämpa med stora lager ute hos återförsäljare.

– Vi hör att många återförsäljare har många dyra elcyklar som är svåra att bli av med. Det stoppar upp nya beställningar. Men när vi pratar med återförsäljarna menar de att konsumenterna börjar hitta tillbaka till elcyklarna, efter dippen som följde efter att elcykelpremien försvann.

Samtidigt som Cycleurope alltså aviserar personalminskningar, så har man nyligen beslutat om investeringar. En ny lackanläggning för cirka 11 miljoner kronor kommer att installeras i Varberg.

-Den investeringen skulle vi inte göra, om vi inte trodde den var bra för företaget. Den kommer innebär att vi både kan våtlacka och pulverlacka. Pulverlackning innebär att vi bland annat kan återvinna färgpulver, berättar Jonas Netterström.

10-12-2019

Läs mer