Crescent förnyar elcyklarna inför 2023

Björn Åslund

Björn Åslund

6 okt 2022

Crescent gör en ordentlig översyn av sitt sortiment av elcyklar inför 2023. Nu visar man två nya modeller och en uppdaterad modell inriktade på vardagstransporter, med fler funktioner för ett smidigt cyklande. Vi noterar att man avstått från det egna motorsystemet E-Going, och istället valt mittmotorer från Shimano respektive Bosch.

Bakom Crescent, med tillverkning i Varberg, finns Cycleurope som har flera cykelmärken i portföljen. Crescent är störst i produktfamiljen.

Crescents elcykelsortiment för 2023 beskrivs som bredare och mer utvecklat än någonsin. Längre fram kommer ny modeller att lanseras, bland annat Crescent Elgot 20S som beskrivs som en 5 växlad SUV-elcykel.

Skandinavisk, avskalad design med en sömlös integration av nya system och smart teknologi har varit viktiga ledord i skapandet – tillsammans med hög komfort och enkelhet i användandet, enligt företagets egen beskrivning.

– Vi måste göra det enkelt för alla som vill att både jorden och kroppen ska må bra. Därför lanserar Crescent nu ett helt nytt sortiment av elcyklar och tillbehör med fokus på vardagscykling och pendling. Bättre lastmöjligheter, komfort och enkelhet i användandet har varit ledstjärnor i utvecklingen, säger Johanna Smedberg, marknads- och affärsutvecklingschef på Cycleurope och ansvarig för Crescents produktutveckling.

Man lyfter fram nya pakethållarlösningar både fram och bak. Samtidigt lanserar ett nytt tillbehörssortiment som har tagits fram för att matcha Crescents elcyklar optimalt. 

Dagens lansering innebär att Cycleurope släpper viss begränsad information om tre elcyklar. Enligt pressinformationen kommer mer fakta och fler lanseringar längre fram.

Elmer en laståsna

Den nyhet som sticker ut mest är Elmer 20S, som tydligt är utformad för vardagens transporter med både last och barn. Genom en extra lång pakethållare har Crescent skapat utrymme för både lastkorg och barnstol i aktern samt en kort i fronten. Ramen har en lite annorlunda form för att passa den större pakethållaren. Elmer är utrustad med centrumstöd, vilket gör att cykeln står ordentlig vid last. 

Vi noterar att Crescent valt att utrusta den med motorsystemet Shimano Steps 6110, till skillnad från Crescents övriga elcyklar som hittills haft det egna motorsystemet E-going. Den för försedd med Shimanos 5-växlade interna växelnav.

Crescent Elmer 20S.

Elder med nytt motorsystem

Den gamla modellen Elder har uppdaterats och har numera modellnamnet Elder 20S. Där det tidigare satt en Crescent E-Goings mittmotor finns nu mittmotorn Shimanos Steps 6100. Den får ett ramintegrerat batteri på 518 Wh. Växelsystemet är Shimano Cues med 10 utanpåliggande växlar.

Elder 20S är av hybridtyp, lämplig för lite sportigare cyklister som gärna avverkar längre sträckor. Det innebär framåtlutad position för cyklisten, och även dämpad framgaffel.

Crescent Elder 20S.

Elvira helt ny

Crescent Elvira är en ny modell för nästa säsong. Ramen har lite rakare linjer än andra Crescent elcyklar med lågt insteg, pakethållare och framkorg.

Även här avstår Cycleurope från egna E-going. Här har man valt motorsystemet Bosch Active Line i kombination med sju navväxlar av typen Shimano Nexus.

Några uppgifter om prisbilder lämnas inte i dagsläget.

Crescent Elvira.

Läs mer