Crescent 2021 siktar på digital utveckling

Björn Åslund

Björn Åslund

2 feb 2021

Till 2021 blir det främst utveckling av de digitala funktionerna. Detta besked kommer från svenska Cycleurope som har det digitala Koppla-systemet hos sitt premiumärke Crescent.

Förutom Crescent har Cycleurope elcyklar under varumärkena Monark och Sjösala. Till årets säsong fick alltså Crescent det digitala systemet Koppla. Men inte på Monark och Sjösala. Monark ska ses som ett varumärke som står för tidlös design, där Cycleurope avstår från de senaste tekniska innovationerna.

2021 är bara några månader bort. Hos Cycleurope har man klart att nästa säsongs nyheter främst kommer inom de digitala tjänsterna.

– Det blir inga mekaniska innovationer. Nu är det fokus på den smarta cykeln och därför jobbar vi med digitala utveckling, berättar Johanna Smedberg, som är marknadsansvarig vid Cycleurope.

Systemet Koppla kommer att få mer funktioner, beskriver hon. 

-Vi har börjat få in värdefulla data från våra cykelkunder som vi kan använda för att utveckla dessa tjänster.

Vilka dessa nya tjänster är det tydligen inte läge att berätta om ännu. Johanna Smedberg beskriver att det kan bli mindre nyheter som introduceras löpande under säsongen. Befintliga elcyklar med Koppla-systemet kan få en del av dessa när de är inne för service och man gör uppdateringar. Även appen Koppla ska utvecklas med nya funktioner.

Bort från årsmodeller

Cycleurope är på väg bort från specifika årsmodeller på cyklarna.

-Vi är på väg mot att mer kontinuerligt tillföra nyheter, det kan vara både fysiskt och inom digital tjänster. Framför allt gäller det elcyklarna, när de blir uppkopplade blev det inte relevant att prata om årsmodeller. Elcyklarna blir som annan elektronik, de blir uppkopplingsbara och uppgraderingsbara, säger Johanna Smedberg.

Cycleuropes varumärken Crescent och Monark har en lång historia inom svensk cykling bakom sig. Idag konstrueras och tillverkas cyklarna vid fabriken i Varberg. Helsvenskt är det förstås inte, eftersom de innehåller mycket komponenter från globala leverantörer, som Shimano och Bafang. 

Johanna Smedberg vill lyfta fram att företaget satsar långsiktigt på tillverkningen i Varberg.

– Vi har investerat i fabriken, nu har vi byggt en ny lackeringsanläggning. Att vi gör så stora investeringar här, visar att vi vill vara kvar på den svenska marknaden.

Fakta: Detta är Koppla

Det digitala systemet Koppla finns på alla Crescents elcyklar, men i olika versioner; Koppla Light, Koppla Connect och Koppla Connect/ABS.

Än så länge har de flesta elcyklarna Koppla Light, som ger stöldskyddat batteri och möjlighet att justera körstil. Utöver detta så kan man se batteristatus, få servicemeddelanden kopplade till Crescents garantiserviceprogram samt en koppling till försäkring.

Koppla Light är uppkopplat via Bluetooth och har därför färre funktioner än cyklar med Koppla Connect vilka är uppkopplade via mobilnätet. Connect finns än så länge bara i toppmodellerna Ellie (som har ABS-broms) och Elton/Eloise.

Är cykeln uppkopplad via mobilnätet kan man via appen även spåra sin cykel, sätta upp geografiska staket (geofence) och avaktivera elsystemet genom ett digitalt stöldskydd, samt skapa en vänlista som får ett SOS-meddelande om man skulle krascha.

Källa och foto: Cycleurope

28-10-2020

Läs mer