Canyon visar ny trekking/pendlarcykel

Björn Åslund

Björn Åslund

2 feb 2021

Nu vill Canyon in på marknaden av lite mer påkostade elcyklar för trekking och krävande pendling. Serien Pathlite:ON använder sig av motorsystemet Bosch Performance CX i den fjärde generationen.

—- Länk till våra cykeltester 2020 —-

 

Tyska Canyon har en egen affärsmodell, man säljer tämligen exklusiva cyklar enbart via webben. Någon försäljning via butiker finns inte. 

Den nu presenterade serien Pathlite:ON är alltså ny, någon liknande typ av elcyklar har inte funnits hos Canyon tidigare.

De är konstruerade med tanke på trekking, alltså långfärder med mycket packning ombord, eller för den som väljer att cykelpendla elförstärkt över långa avstånd. Med mittmotorn Bosch Performance CX har man 75 Nm vridmoment som kan ge ordentlig råstyrka och acceleration.

Toppmodellerna Pathlite:ON 9.0 och 8.0 är redan i standard försedda med dubbla batterier, vilket ger 1000 Wh. 20 mil på landsväg är nog ingen omöjlighet, om man väljer lägsta elassistans. Ena batteriet sitter inbyggt i ramen, det andra utanpå nedre ramröret.

Komfortabelt ska det vara. Cyklarna har en Suntour gaffel med 100 mm slaglängd och breda däck (57 mm) som bör fånga en del av bråket från vägbanan.

De finns i fem ramstorlekar, med olika storlekar på däck. 29 tum på M, L XL och 27,5 tum på XS och S.

Att det är cyklar av lite mer exklusiva slaget framgår av prislappen som exempelvis Pathlite:ON 8.0 är prissatt till 49 599 kr. Men då får man som sagt två batterier, dessutom pakethållare Ortlieb QL3.1, skärmar och stark frontbelysning med minilampor från Supernova. Ramen har även fästen för två vattenflaskor, så långt lär man komma utan stopp.

Vill man komma billigare undan finns den betydligt enklare Pathlite:ON 5.0 för 28 199 kr.

Canyon Pathlite:ON 5.0

(Cykel i omslagsbild: Canyon Pathlite:ON 8.0)

9-03-2020

Läs mer