Canyon begår elpremiär i Sverige

Björn Åslund

Björn Åslund

31 jan 2021

Neuron:ON är en helt ny modellserie som introduceras 2019. Foto: Canyon

28-11-2018/ Först till 2019 får vi svenskar smaka på Canyons elcyklar, som enbart är e-mtb. Dessa kommer finnas i två serier, dels Spectral:ON redan introducerats på andra marknader, dels den helt nya Neuron:ON, som har en lite lägre prisnivå.

Tyska Canyon är ju ett etablerat märke inom cyklar. Man har nischat in sitt sortiment mot sportigare cykeltyper, för krävande köpare. Det är landsvägsracers, mountainbike, triathlon och fitness. Men man har inte varit lika snabba på bollen inom elassisterade cyklar. Under 2018 släpptes den första serien e-mtb Spectral:ON 

-Vi avstod från Sverige då vill ville att hela hanteringen inklusive logistiken kring elcyklarna skulle fungera. Så första året har de bara funnits på några nyckelmarknader, säger Stefan Aaskov, som är marknadschef för Canyon i Sverige.

Men nästa år ska båda dessa modellserier av e-mtb att möta den svenska marknaden. Sannolikt på en ökande marknad, för e-mtb har inte riktigt tagit fart i Sverige jämfört med andra länder. Ser man till mellaneuropa, är e-mtb en växande marknad, troligen på bekostnad av vanliga mtb. En tysk marknadsundersökning för säsongen 2018 visade att e-mtb ökade med hela 45 procent, medan försäljningen av vanliga mtb stod still.

Med Shimano Steps

Serien Neuron:ON är nytillskottet inför 2019 hos Canyon. Det är heldämpade e-mtb med 130 mm slaglängd, med motorsystemet Shimano Steps E8000 som är avsett för e-mtb, som också finns på den tidigare serie Spectral:ON. Neuron:ON har sin grund i Neuron utan el. Canyon beskriver Neuron-serierna som ett naturlig valet för cyklister som gillar en cykel som ligger mellan cross-country och en renodlad stigcykel och med ett brett utbud med modeller för alla plånböcker

Den kommer att finnas med 29 tums hjul på de större storlekarna, med 27,5 tum i storlekarna XS och S. Den har även sadeln SD:ON, som är utvecklad speciellt för elcyklar, och ett USB-uttag på överröret. 

Jämfört med Spectral:ON så har Neuron:ON en mer linjär progression i dämpningen. Det betyder att Neuron:ONs dämpning är lika stum i hela slaglängden, medan Spectral:ON har dämpning som blir hårdare ju mer dämparna komprimeras.

Priserna startar på 35.599 kr för instegsmodellen Neuron:ON 5.0. Neuron:ON 7.0, som kostar 46.399 kr är seriens toppmodell. Neuron:ON 5.0 och 6.0 finns i damspecifika versioner. Alla priser från Canyons hemsida.

Spectral:ON är i en något högre prisklass. Här är prislappen för 40.999 kr för instegsmodellen Spectral:ON 6.0. Toppmodellen Spectral:ON 9.0 går loss på 66.999 kr. Spectral:ON-serien skiljer sig bland annat genom längre slaglängd på 150 mm, fler växlar och kraftigare skivbromsar.

Läs mer