Byt framhjulet – så har du en elcykel

Björn Åslund

Björn Åslund

2 feb 2021

Franska Teebike utvecklar en liten navmotor med inbyggda batterier som sitter i ett färdigt hjul. Lösningen börjar automatiskt knuffa på efter 5 km/tim, men du kan aktivera en boost-funktion med mobilen.

—- Länk till våra cykeltester 2020 —-


Kanske du har en bra äldre cykel där hemma. Med ganska enkla medel kan den förvandlas till en elcykel. Allt du behöver göra är att byta ut framhjulet mot Teebikes motorhjul, berättar bland annat Ny Teknik.


Enligt tillverkaren ska i princip vem som helst vara händig nog för att kunna byta ut framhjulet på sin cykel och koppla upp det mot den medföljande appen.
Uppstartsbolagets grundare fransmannen Laurent Durrieu utvecklade hjulet 2019. Han tyckte att elcyklar ofta är tunga, dyra och onödigt komplicerade. Han fick inspiration i Kina där fransmannen hade verksamhet inom förnybar energi. Där såg han de enorma cykelkyrkogårdarna efter misslyckade satsningar på cykeldelning. Då tänkte Laurent att man verkligen borde komma på en lösning som kunde förvandla en vanlig cykel till en elcykel.

Teebike sköter sig själv, men har några få kontroller som hanteras via mobiltelefonen. Så fort sensorerna känner att cykeln rör sig snabbare än 5 km/tim så ger motorn extra kraft upp till 25 km/tim. Hjulet är kopplat till en enkel app där man kan slå av motorn, men även aktivera en boost-funktion som ger hjälp om det går tungt. Appen kan dessutom låsa framhjulet och koppla på ett stöldlarm.

Huruvida denna uppfinning uppfyller de svenska reglerna och europeiska reglerna för en elcykel, låter vi vara osagt i denna stund.

Läs mer

Länk till artikel på Ny Teknik

https://www.nyteknik.se/fordon/byt-ut-framhjulet-sa-har-du-plotsligt-en-elcykel-6989396

som hämtade nyheten från Tech Crunch

https://techcrunch.com/video/teebike-turns-any-bike-into-an-electric-bike/

(Omslagsbild: Teebike)

4-03-2020

Läs mer