Bosch visar ny display och snabbladdare

Björn Åslund

Björn Åslund

31 jan 2021

11-03-2019/ 2019 års cykelsäsong innebär en rad nyheter kring Bosch elcykelsystem. Man lanserar bland annat en ny display och en riktigt snabb batteriladdare.

På styret kan man exempelvis hitta den nya Kiox-displayen, eller kanske man ska kalla den dator. Kiox är avsedd för elcyklister som också ser cyklingen som motion och sport, vilket främst pekar på att den kommer finnas på e-mtb. 

Den har en färgdisplay på 1,9 tum, lite mindre än den största displayen Nyon. Och den visar ett antal data som vi hittills inte sett på elcyklar. Förutom hastighet ska den visa hur hårt cyklisten arbetar, bland annat genom hjärtfrekvens. Kiox-enheten kommunicerar via Bluetooth med ett bröstband på cyklisten som läser av hjärtats rytm.

Färgdisplayen har s k gorilla glas som är reptåligt, och den ska vara fullt läsbar i såväl starkt solljus som i mörker. Kiox har en magnetisk hållare, som gör att displayen snabbt kan lossas och sättas tillbaka.

Snabb laddning finns det säkert elcyklister som önskar. Den snabbladdare som Bosch nu släpper påstås vara den snabbaste på marknaden för elcyklar. På en timme ska den klara att fylla batteriet till hälften.

Vidare erbjuder nu Bosch låsningsfria bromsar för elcyklar, vilket ska ge säkrare inbromsning i kritiska situationer. Detta nya ABS-system finns redan ute på cyklar, och i Allt om Elcyklar nr 1 så testar vi en Riese-Müller cykel med sådana bromsar (tidningen börjar säljas i början av april).

COBI.Bike kan ersätta Bosch egna displayer Intuvia och Nyon. Genom en ny enhet på fästet för displayen blir det möjligt att använda din smartphone som display på elcykeln. Och med smartphonen på styret, så får du åtkomst till alla appar. 

COBI.Bike erbjuder även navigeringshjälp via kartsystem och GPS. Systemet ger även möjlighet till integrering med träningsappar som Strava, Apple Health och Google Fit.

Enligt Bosch kan man nu snabbt ansluta olika Bluetooth-sensorer, vilket gör att COBI.Bike kan visa realtidsdata som kadens, hastighet och hjärtfrekvens. Dessutom uppges den förbättra säkerheten, genom ett larmsystem som övervakar cykeln mot stölder.

Läs mer