Bosch utreds för missbruk av dominerande ställning

Björn Åslund

Björn Åslund

22 sep 2023

Konkurrens- och marknadsmyndigheten (AGCM) i Italien har inlett en utredning mot Robert Bosch GmbH. ABS-bromstillverkaren Blubrake anser att Bosch missbrukar sin dominerande ställning på den europeiska marknaden för elcykelsystem, och hindrar användning av andra ABS-bromsar än Bosch egna.

Enligt Blubrake skulle Bosch inte tillåta elektrisk och digital interoperabilitet mellan sina drivsystem och elcyklar som specificeras med Blubrake ABS utan någon motivering. Enligt Blubrake så har Bosch hindrat marknadsintroduktionen av Blubrakes ABS-system, uppger sajten Bike-Eu.com.

Bosch bekräftar att konkurrensmyndigheterna har inlett en utredning mot sin division Bosch eBike Systems. 

– En av våra viktigaste principer är att följa lagen. Bosch samarbetar med myndigheterna. Vänligen förstå att vi inte kan erbjuda någon ytterligare information om ett pågående juridiskt förfarande, skrev Bosch eBike Systems som svar till Bike EU.

Bosch påstås ha skapat en rad hinder för montering och användning av Blubrake ABS på elcyklar utrustade med ett Bosch drivsystem, och därmed uppmuntrat köp, montering och användning av deras eget ABS. Detta till nackdel för Blubrakes ABS-system.

Källa:

https://www.bike-eu.com/46104/antitrust-authorities-investigate-complaint-against-bosch

Läs mer