Bosch uppgraderar stort 2020

Björn Åslund

Björn Åslund

31 jan 2021

19-06-2019/ Mittmotorer från Bosch hör till de vanligaste på marknaden. Kanske känner man att konkurrenterna knaprar marknad. För till nästa år så har den tyska teknikjätten pressat fram en rad nyheter inom motorsystem, bland annat ett system anpassat till lastcyklar. Man presenterar även ett digitalt motorskydd, som blockerar motorstödet när displayen är bortplockad.

Det som tidigare läckt från Bosch eBike Systems bekräftas nu officiellt från Bosch, och alla nyheterna presenteras på företagets webb.

Till att börja med händer det saker med de kraftfullare systemen inom Performance Line. Detta motorsystem kommer att krympas till det yttre, och få ungefär samma storlek som dagens instegsmodeller i serien Active Line. Performance Line kommer att erbjuda 65 Nm i vridmoment. Denna serie kommer också finnas i ytterligare varianter, Performance Line CX främst för e-mtb och Performance Line Speed som uppges ha en topphastighet på 45 km/tim. Denna serie kommer med motorskal i magnesium för att spara vikt, och med större diameter på framdrevet än tidigare.

Den nya motorn för lastcyklar, döpt till Cargo Line. Det framgår att den förutom i standardmodell med 75 Nm vridmoment kommer att finnas i en variant döpt till Cargo Line Speed, och är byggd för 45 km/tim. Cargo Line ska erbjuda upp till 400 procent supportnivå vilket tillåter lastcyklar med en total vikt på 250 kilo.

Även Bosch batterier Powertube får en uppgradering. Tidigare var den största modellen på 500 Wh, men den har växt upp till 625 Wh, vilket även syns på ett större yttre. Denna nya Powertube-batteri kommer även finnas med 400 Wh.

Cykelstölder är ett ständigt orosmoment för ägare av dyra elcyklar. Det gör det allt viktigare att vidta lämpliga skyddsåtgärder. En ny premium-låsfunktion från Bosch eBike Systems ska erbjuda elcyklister även ett digitalt skydd. Funktionen gör det möjligt att blockera motorstödet genom att ta bort den inbyggda displayen Kiox.

Den nya SmartphoneHub från Bosch eBike Systems kopplar ihop elcyklisten med onlinevärlden med hjälp av smartphone och appen COBI.Bike. Detta ska erbjuda ett brett utbud av användbara funktioner – från navigering, musikkontroll, fitness-kontroll och samtal till anslutningen till andra tjänster och appar, till exempel Strava.

(Foto: Bosch eBike Systems.)

Läs mer