Bosch uppdaterar för e-mtb

Björn Åslund

Björn Åslund

1 okt 2024

Bosch lanserar en ny generation av Performance Line CX drivenhet för e-mtb. Den nya drivenheten erbjuder ännu bättre kördynamik med optimerade sensorer och tystare drift. Samtidigt lanseras det nya bromssystemet Bosch eBike ABS Pro, Purion 400-displayen och ännu större PowerTube-batterier för längre turer.

I den nya generationen av motorsystemet Performance Line CX från Bosch eBike Systems kombineras kraft och kontroll. För e-mtbcyklister är inte bara prestanda viktigt, utan framför allt motorns exakta kalibrering.

Med ett vridmoment på 85 Newtonmeter, en maximal effekt på 600 watt och en assistans på upp till 340 procent ger nya Performance Line CX (BDU384Y) den perfekta balansen mellan kraft, dynamik, effektivitet och räckvidd, skriver Bosch i pressmeddelandet. Oavsett om det gäller att komma i väg smidigt på branta stigar eller kraftfulla, perfekt kontrollerade utgångar ur kurvor. 

-Med sin exakta, finkänsliga respons ger vår nya drivenhet sportiga elcyklister möjlighet att uppleva unik kördynamik för den perfekta eMTB-upplevelsen, säger Claus Fleischer, vd för Bosch eBike Systems,. 

Det finns en mängd olika assistanslägen för Performance Line CX som kan väljas och anpassas individuellt i eBike Flow-appen.

Dynamisk kraft

Kraften i nya Performance Line CX (BDU384Y) utvecklas dynamiskt, anpassas exakt efter den aktuella manövern och följer pedalrörelsen exakt. Detta möjliggörs av den modifierade sensortekniken. Flera högprestandasensorer mäter mer än 1000 gånger per sekund. Bland dessa finns ett flertal sensorer, en högupplöst kadenssensor och teknik för mätning av vridmoment. Tröghetssensorer (IMU) mäter också acceleration och rotation i sex dimensioner och känner av lutningsvinklar i höjd- och sidled samt vibrationer. På så sätt ”vet” en e-mtb hur brant stigningen är och om elcyklisten befinner sig på en skogsväg eller en stig med rötter. 

Drivenheten uppges reagera mycket känsligt på förändringar i acceleration, egengenererad effekt och aktuell hastighet. Tack vare den nya tolkningen av sensorsignalerna får elcyklister alltid rätt motoreffekt.

Tystare

På stigar och upptäcktsfärder vill många cyklister ha en motor som är så tyst som möjligt, kombinerat med en naturlig cykelkänsla. Bosch har optimerat nya Perfomance Line CX (BDU384Y) för att få en bra balans mellan kraftöverföring, effektivitet och ljudnivå. 

Vikten på Performance Line CX har också minskat med cirka 100 gram jämfört med den tidigare versionen. Drivenheten är extremt robust, med ett magnesiumhölje som tål även de tuffaste förhållandena. En svart pulverbeläggning skyddar mot stenskott och skador samt korrosion. 

Låsningsfri ABS ska göra inbromsningarna säkrare.

Förbättrad ABS
I nedförsbackarna vill ambitiösa mountainbikecyklister koncentrera sig mer på sin körlinje och mindre på att bromsa. Bosch eBike Systems har nu en lösning för dem: Nya Bosch eBike ABS Pro för högpresterande bromssystem. Systemet ökar körstabiliteten genom att möjliggöra sen och kraftfull inbromsning utan att framhjulet slirar. Under utvecklingen har Bosch använt sig av erfarenheter och teknik från e-mtb-racing. Detta resulterade i två olika ABS Pro-lägen: ABS Trail Pro för krävande mountainbikers och ABS Race för endurocyklister.

Nya displayen Purion 400

Den nya Purion 400-displayen är en del av det sportiga ekosystemet och kompletterar Performance Line CX. Med ett minimalistiskt utseende anpassat för e-mtb ger den tydliga 1,6-tumsdisplayen en bra överblick över viktiga cyklings- och träningsdata som hastighet, räckvidd, effekt eller totalt avstånd.

Ännu större batterier

Energireserverna spelar en avgörande roll på krävande flerdagarsturer med många höjdmeter. Bosch har därför utvecklat PowerTube 800 (800 Wh) – det hittills största PowerTube-batteriet perfekt anpassat till nya Performance Line CX. Med sina cirka 205 Wh/kg har batteriet den högsta energitätheten i sortimentet. Sortimentet kompletteras även med nya PowerTube 600.