Bosch sätter stop för trim

Björn Åslund

Björn Åslund

31 jan 2021

Bosch vill göra det svårt för elcyklister, som tänker sig högre hastigheter än 25km/h med elstöd.

4-07-2019/ Ytterligare nyheter om Bosch mittmotorer säsong 2020 kommer ut. Nu kan det avslöjas att Bosch installerat en funktion som ska stoppa trimning.

Enligt vad Bosch uppger så är denna funktion ett svar på kraven i den nuvarande Europeiska standarden (EN 15194: 2017) för elassisterade cyklar, uppger Bike-Eu-com. Samtliga Bosch mittmotorer årgång 2020 kommer att ha denna trimspärr installerad.

-Trimning av elcyklar är mycket riskabelt. Genom att ändra motorns inställningar kan man möta många tekniska problem men även säkerhetsrelaterade problem. Det nya systemet som utvecklats av Bosch-ingenjörer använder en sensor för att upptäcka om elcykelns enhet har blivit trimmad. I så fall kommer elcykelns dator att växla till ett nödläge. En felkod visas på displayen som indikerar manipulationen och det elektriska stödet kommer att minskas, sade Bosch eBike Systems vd Claus Fleischer vid presentationen av nyheterna, enligt Bike-Eu.com.

Efter ett tredje försök kan nödläget endast avaktiveras av en cykelhandlare som har Bosch DiagnosticTool. Med DiagnosticTool kan återförsäljaren också kontrollera inställningshistoriken. De kan också se om systemet har blivit inställt som modell år 2019.

Claus Fleischer tillade Bosch eBike Systems kontinuerligt motarbetar trimning och fortsätter att utveckla sin teknik. 

-Det är viktigt för oss att 25 km / h e-cyklarna fortsätter att klassificeras som cyklar i framtiden. Vi måste skydda och bevara denna status så att cyklister kan fortsätta att njuta av elstöd.

Läs mer