Bosch nya mittmotor avslöjad

Björn Åslund

Björn Åslund

31 jan 2021

Bosch nya toppmodell blir mer kompakt än tidigare, blott 2,9 kilo är vikten. 

2-06-2019/ Tydligen läcker det från Bosch, då om ett nytt eller uppgraderat motorsystem för de mest krävande elcyklisterna. Uppgifterna om  den nya motorn pekar på lägre vikt och ett riktigt stort batteri på 600 Wh.

Uppgifterna om Bosch nya mittmotor cirkulerar på flera onlinesajter. Man hänvisar till att uppgifterna är läckta, och att den ursprungliga källan är den franska sajten Le Marché Du Vélo (se faktarutan).

Av allt att döma är den nya motorn en ordentligt uppdatering av Bosch Performance CX, som är Bosch starkaste system anpassat för e-mtb. Eller om den ska betraktas som ersättare till Performance CX. Den skiljer sig på en del punkter.

Man kan notera att det minimala motordrevet är ersatt, med ett normalstort framdrev. En sajt spekulerar i att detta val kan ha att göra med att Bosch lyckats öka vridmomentet, därför behövs inte det lilla drevet.

Själva motorpaketet har fått en hel ny yttre form och bantats en hel del . Den nya modellen får vågens visare att stanna vid 2,9 kilo, medan den tidigare CX hamnade på 4 kilo.

Om motorpaketet krympt, så har batteriet växt till sig. Det nya Powertube-batteriet är på 600 Wh, vilket är en 20-procentig ökning från tidigare 500 Wh. Även batteriets yttre har ökat i storlek, med 67 mm på längden. Så det kan inte fungera som ersättningsbatteri till nuvarande modeller.

Powertube-batterierna är utformade för att byggas in i det nedre ramröret, vilket ska göra det mindre uppenbart att det är en elcykel.

Enligt Le Marché Du Vélo har det nya Boschsystemet även funktioner för att reglera cykelns dämpning via Bluetooth.

Några uppgifter om den nya motorns prestanda har inte läckt, förutom att den är avsedd för elcyklar med högst 25 km/tim med elassistans.

Huruvida alla dessa uppgifter stämmer återstår att se. Från Bosch finns inga uppgifter som bekräftar eller kommentarer. Vi gissar att den officiella premiären blir på den stora branschmässan Eurobike som äger rum 4-7 september.

Läs mer