Bosch lanserar: Ny drivenhet på 2 kilo, elväxel och lätta batterier

Björn Åslund

Björn Åslund

19 jun 2023

Bosch eBike Systems presenterar en rad produktnyheter för elcyklar inom kategorierna gravel, city och mtb. Med lättare och tystare drivenheter, fullt uppkopplade färgdisplayer och smalare batterier vill Bosch eBike Systems ta elcyklingen till nya nivåer. 

Nu är det lätta elcyklar som gäller menar Bosch som under måndagen presenterat nyheter som kommer att  finnas tillgängliga senare i år. På leder och snabba träningsrundor ska det bli bättre hantering och ännu mer flexibilitet, medan cyklister i stan vinner på elegantare drivsystem som har fördelen av att vara lättare att bära ned i källaren eller upp i lägenheten. 

Den nya drivenheten Performance Line SX (bild sidans topp) har utvecklats speciellt för lätta eMTB-, eGravel- och eUrban-cyklar. Den kombinerar en hög effekt (upp till 600 W) med en låg vikt (cirka 2 kilo) – vilket gör den till den Bosch-drivenhet som ger högst effekttäthet. Vridmomentet anges till maximalt 55 Nm.

Med sin extra tysta och naturliga assistans kombinerar Performance Line SX en konventionell cykels körkänsla med fördelarna med en elcykel, skriver Bosch i sitt pressmaterial. 

Det nya assistansläget Sprint ger högre assistansnivå ju snabbare elcyklisten trampar, vilket ska underlätta för såväl sportiga turer som smidig framkomlighet i stadsmiljö.

Energin kommer från det nya batteriet CompactTube 400. Den som cyklar längre sträckor kan utöka sin räckvidd med ytterligare 60 procent med hjälp av Range Extender PowerMore 250. 

Tillsammans med Performance Line SX, CompactTube 400, System Controller och Mini Remote (Dropbar) väger hela drivenheten endast fyra kilo. 

Enklare växling med eShift
Den elektriska växellösningen eShift, som från och med hösten 2023 kommer att finnas tillgänglig även för elcyklar med det smarta systemet med navväxlar, ska öka körkomforten. Den gör det enklare och bekvämare att byta växel: elcyklister kan helt enkelt trampa på och välja önskad växel. Det smarta systemet ser till att alltid den för tillfället optimala växeln är ilagd. eShift för det smarta systemet kommer till en början att finnas tillgängligt för växelsystem från Rohloff, 3×3 och Enviolo. 

Om elcyklister planerar en längre tur ökar PowerMore 250 räckvidden med 250 Wh

Lätta batterier

Med de nya batterierna för det smarta systemet hittar elcyklister rätt batteri för varje behov, oavsett om det är för sportbruk eller pendling till kontoret. Nya CompactTube 400 väger bara cirka två kilo, och levererar 400 Wh.

Om elcyklister planerar en längre tur utökar Range Extender PowerMore 250 räckvidden med 250 Wh. Denna är ungefär lika stor som en vattenflaska och kan vanligtvis även eftermonteras på ramen av en specialiserad cykelverkstad. Andra nyheter är PowerPack 400 Frame, Bosch eBike Systems minsta rambatteri (400 Wh, cirka 2,2 kilo) samt pakethållarbatterierna PowerPack 400 Rack och PowerPack 500 Rack (400 respektive 500 Wh). De senare har ett förbättrat stöldskydd och en smalare design och är därför lämpliga för turer med eCity-cyklar. 

Dessutom kommer alla batterier i det smarta systemet i framtiden gradvis att bli DualBattery-kompatibla: Detta innebär att batterierna kan kombineras med varandra för att uppnå ännu större räckvidd vid tunga transporter, långa pendlingsresor eller längre turer.

Nya styrenheter och displayer 

Med Purion 200 presenterar Bosch en kompakt styrenhet som även fungerar som en färgdisplay. Tack vare den höga upplösningen och den integrerade omgivningsljussensorn visas information, som procentuell laddningsstatus, assistansläge, tid eller totalt avstånd, tydligt under färden – även vid växlande ljusförhållanden.

Purion 200 är en kompakt styrenhet som även fungerar som färgdisplay. 

Purion 200 kan vid behov kan kombineras med andra displayer. På så sätt kan elcyklister exempelvis visa sin trampfrekvens eller hastighet på Purion 200, medan den andra displayen, exempelvis en Kiox 300 eller en smartphone fäst med en SmartphoneGrip, visar navigeringsdisplayen. Tillsammans med den ergonomiska användningen av knapparna ger detta ännu mer komfort och flexibilitet för längre turer. 

En ytterligare nyhet i displayfamiljen är Kiox 500. Med sin 2,8 tums bildskärmsdiagonal är denna färgdisplay cirka 40 procent större än Kiox 300. Den har ljudsignaler som till exempel under navigering signalerar att cyklisten avviker från den planerade rutten eller uppmärksammar när man anländer till sin destination.

Vår digitala tidning finns på Readly

https://se.readly.com/products/magazine/allt-om-elcyklar

Läs mer