BMW visar nytänkande koncept för lastcykel

Björn Åslund

Björn Åslund

1 aug 2021

BMW Group har visat upp två innovativa koncept för mikromobiltitet. De är främst avsedda för trånga städer där trafiken är svårframkomlig. Förutom en elscooter visar man lastcykeln Concept Dynamic Cargo.

Concept Dynamic Cargo är ett koncept för en modern lastcykel med eldrift. Den har tre hjul och har lastytan bakom sadeln. Enligt BMW bör detta skapa en körupplevelse nästan som på en vanlig cykel och inte resultera i en klumpig hantering som tillskrivs andra lastcyklar.

-Det var vårt mål att utveckla en konceptstrategi som upprätthåller smidigheten och körupplevelsen på en normal cykel och samtidigt kompletterar den med innovativa, säkra transportalternativ, säger Jochen Karg, chef för fordonskoncept i de nya teknologierna inom BMW Group, enligt citat från eBikenews.de.

Den trehjuliga Concept Dynamic Cargo har en svängbar axel som gör det möjligt att luta framdelen vid kurvtagning. Bakänden, å andra sidan, förblir stabil och utan lutning på vägen. Elcykeln drivs av en ospecificerad motor. Den överför sin kraft till de två bakhjulen på den styvt monterade bakaxeln.

Högre stabilitet

Detta leder till en betydligt högre stabilitet under alla väderförhållanden. Transportplattformen bakom sadeln är lämplig för transport av bagage, barn med mera och kan utrustas med innovativa redskap. Modulärt väderskydd övervägs också.

Men vi ska inte vänta oss att denna lastcykel ska dyka upp under varumärket BMW. BMW-gruppen vill inte producera Concept Dynamic Cargo själv, utan har samtal med eventuella licensinnehavare. Om och när denna lastcykel kommer ut på marknaden står fortfarande i stjärnorna. Detsamma gäller Concept Clever Commute, ett koncept för en e-scooter med minimal storlek i hopfällt läge.

Här syns även elscootern Concept Clever Commute. Illustration: BMW Group.

Läs mer