AI-teknik ska varna för faror bakom cyklisten

Björn Åslund

Björn Åslund

6 dec 2021

BlincBike är en ny produkt som ska varna cyklister för faror som närmar sig bakifrån. Den är baserad på AI-teknik, för att kunna identifiera annalkande typ av fordon, hastighet och avstånd.

Terranet, som utvecklar VoxelFlow en unik sensorteknologi för kollisionsvarning inom fordonsindustrin, meddelar idag att man under 2022 introducerar BlincBike som är en produkt avsedd direkt för konsumentmarknaden. Produkten består av ett monterbart tillbehör för elcyklar som säkerställer att cyklisten görs uppmärksam på faror som närmare sig, berättar företaget i sitt pressutskick.

Utvecklingen av tvåhjuliga fordon är på stark frammarsch och viktig för mikromobiliteten i den urbana miljön, där också 70 procent av alla cykelolyckor sker. BlincBike är framtagen för att minska antalet cykelrelaterade incidenter när fordon eller motorcyklar som närmar sig bakifrån.

Funktionaliteten hos BlincBike består i att upptäcka, klassificera och spåra faran, för att därefter varna cyklisten om bakomvarande faror i trafiken. Cyklisten behöver därmed inte vända sig rakt bakåt utan kan fokusera på att hålla blicken i färdriktningen.

BlincBike består av en kamerasensor som varnar cyklisten, antingen via en mindre display eller genom en vibrerande signal i cykelns handtag. Genom att systemet upptäcker fordon och läser av avstånd och riktning, så får cyklisten kritisk information som gör att hen kan fatta livsavgörande beslut i trafiken. BlincBike kan även spela in trafiksituationer vilket kan användas vid försäkringsärenden eller för att dela färden med vänner via digitala plattformar.

-BlincBike är vår första produkt som riktar in sig på mikromobilitet. Vi ser en stor potential i att kunna erbjuda trafiksäkerhetsprodukter till en snabbt växande marknad,” säger Terranets CTO Nihat Küçük. 

Vid den digital pressvisningen gavs ingen information om cykeltillverkare som kommer att ha BlincBike på sina elcyklar.

Läs mer