Batteriet tog eld spontant

Björn Åslund

Björn Åslund

31 jan 2021

 Elcykelns batteri började brinna spontant. Claes-Göran Sandberg lyckades slänga ut batteriet, och hindrade en husbrand. Firman som sålde elcykeln har hittills inte velat besvara Claes-Göran Sandbergs klagomål.

Denna allvarliga brandincident inträffade i början av sommaren. På grund av hälsoproblem hade Claes-Göran Sandberg inte kunnat använda sin elcykel alls under början av året. Batteriet var bortplockat från elcykeln och förvarades separat inomhus. Det var inte heller anslutet till en laddare.

Claes-Göran Sandberg stod och förberedde frukost, när det började lukta bränt, och det kom samtidigt rök.

-Jag ropade till min sambo, och hon upptäckte att röken kom från musikrummet, där batteriet låg och pyrde.

Claes-Göran Sandberg greppade batteriet och rusade ut på radhusets gräsmatta. Där blev det dramatiskt värre.

-Det var som ett fyrverkeri, det var ett sånt tryck i batteriet, det sprutade rök från båda sidorna. Det rök så jag inte såg granntjejen, det var fruktansvärt med rök, berättar han.

Sedan spolade han vatten på batteriet i bortåt tio minuter. 

Exakt vad som orsakade den spontana batteribranden har han inte fått klarhet i. Någon undersökning av batteriet har inte gjorts. Han uppger att räddningstjänsten misstänkte kortslutning.

Claes-Göran Sandberg bedömer det som rena turen att det hela slutade någorlunda lyckligt. Hade de inte varit hemma hade det troligen blivit en allvarlig husbrand. Han bor i ett radhus med sex lägenheter i Floda, som ligger mellan Alingsås och Göteborg.

Claes-Göran Sandberg med resterna av batteriet.

Den aktuella elcykeln är av märket Orion, modellen Slim med framhjulsmotor. Den inköptes för fem år sedan av Motorhandel i Helsingborg via företagets webshop, då var priset 6390 kr.

Den har rullat endast cirka 25 mil, och Claes-Göran Sandberg har inte noterat några konstigheter med cykelns elsystem eller batteri.

Snart försökte han få kontakt med firman Motorhandel för att reda ut denna allvarliga händelse. Han skrev mail och försökt nå företaget via telefon.

Inget svar

-Men de har inte alls svarat. Det verkar omöjligt att få tag i företaget, säger han och berättar att inte heller en annan journalist, från en stor tidning i Västsverige, lyckades få kontakt med Motorhandel för att få kommentarer.

-Konstig firma som verkar strunta i kunderna, konstaterar han och vill varna andra från att anlita företaget.

När Allt om Elcyklar försöker ringa Motorhandel blir det inget svar. En inspelad telefonröst hänvisar till företagets e-post på grund av många förfrågningar och att man ligger efter. Efter tre arbetsdagar har vi ännu inte fått svar. Får vi svar från Motorhandel kommer det att publiceras.

17-09-2018

Läs mer