Både elcyklar och elscootrar kan testas i projekt

Björn Åslund

Björn Åslund

2 aug 2021

I höst kommer Tomelilla- och Sjöbobor ha möjlighet att testa nya hållbara sätt att resa på. Det handlar om sju olika resealternativ, som ska utvärderas i samarbete med EU. Syftet är att lära sig mer om hållbart resande och vad som skulle kunna fungera på mindre orter.

Testprojekt där kommunmedborgare får testa elcyklar finns i många större kommuner och i stora städer. Nu börjar det även dyka upp sådana projekt i mindre kommuner med mycket landsbygd. Det nu aktuella genomförs i de två skånekommunerna Tomelilla och Sjöbo är brett upplagt. Förutom elcyklar så är det ytterligare sex koncept som ska erbjudas; bilpool din by, Grannbilen, samåkning, liftarhållplats, elscootrar och något som kallas Bilutmaningen. 

Det hela ingår i projektet Mobilitet på tvärs, som är ett stort Interreg-projekt med totalt 17 skånska och danska partners för att undersöka och testa nya, hållbara sätt att resa på ”tvärs”. 

Det finns ingen stadstrafik med buss i Sjöbo och Tomelilla och därför inga andra sätt att resa på inom tätorterna förutom med egen bil, egen cykel eller att gå.

– Det känns väldigt spännande att testa nya koncept i mindre orter. Sen är det intressant att testa nånting som aldrig har gjorts förr, säger Frida Tiberini, EU-samordnare och projektledare i intervju med SVT Skåne.

Länk till inslaget på SVT Skåne:

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/skane/elcyklar-och-el-scootrar-snart-pa-osterlen

Projektets hemsida i Sjöbo:

https://www.sjobo.se/mpt

Läs mer