Avial satsar på ramar i flygplans-aluminium

Björn Åslund

Björn Åslund

31 jan 2021

Med mittmotor från den tjeckiska tillverkaren Comp Drive Systems.

Foto: Avial

22-08-2019/ Nog för att de kan kännas som man flyger fram på en elcykel. Vill man få ännu mer flygkänsla kanske en elcykel från finska Avial är alternativet. Företaget har ramar av aluminium-profiler för flygplan.

Än så länge finns inte Avials elcyklar till försäljning. Men de ska visas upp på den enorma branschmässan Eurobike i början av september. Företaget uppger att de första leveranserna till kund beräknas gå ut i slutet av året. 

Ramar av aluminium är ju numera i princip standard för cyklar. Men inte i den form som Avial valt. På företagets hemsida förklarar man (översatt i Google Translate):

”Aluminiumlegeringar som används vid tillverkning av flygplan har stor styrka, men de är svåra eller nästan omöjliga att svetsa. Nitade fogar är en teknologisk enkel lösning för att sammanfoga svåra svetsbara metaller, särskilt i konstruktioner som är utsatta för vibrationer och stötar.

De patentsökta Avial Bike-ramarna monteras på samma sätt som de flesta flygplan – från uppsättningar av aluminiumlegeringsprofiler som är förenade med användning av specialnitar. Denna metod för ramkonstruktion tillhandahåller ett antal fördelar, vars huvudsakliga är möjligheten att producera en bärande konstruktion i olika typer och i ett brett spektrum av geometriska dimensioner.

Ramen på Avial Bikes tillverkas inte av runda rör, utan av rektangulära profiler. Konstruktionen med fyrkantiga profiler är mycket lättare att montera än från runda rör. Även om ett fyrkantigt rör med samma parametrar väger lite mer, är det dock i de flesta fall starkare än ett runt rör.”

Avials elcyklar kommer finnas med olika motoralternativ. Bland annat med en mittmotor från den tjeckiska tillverkaren Comp Drive Systems, som ger upp till 80 Nm i vridmoment i 250 Watts versionen. Ett annat motoralternativ är en bakhjulsmotor från Bafang, som ger 45 Nm i vrid.

Med bakhjulsmotor från Bafang. Foto: Avial.

Ramens form med framdämpare och grova däck antyder mtb-ambitioner. Men modellen med bakhjulsmotor är dock främst tänkt för gata och väg. Den som väljer cykeln med mittmotor ska dock kunna ge sig ut berg och terräng, uppger Avial på hemsidan.

Den exakta prislappen för slutkunderna är dock inte helt tydligt. På hemsidan uppger Avial att bakmotor-versionen kostar 1390 euro, men till det kommer moms och fraktkostnad, som dock inte preciseras i någon valuta. Med mittmotor är prislappen 1690 euro, plus moms och fraktkostnad.

Läs mer