Även Specialized visar lättviktare för berg och skog

Björn Åslund

Björn Åslund

16 maj 2021

Så har då Specialized visat två nya lättare heldämpade e-mtb. Man sparar vikt bland annat genom en mindre motor och ett batteri på endast 320 Wh.

(TEXTEN HAR UPPDATERATS)

Flera andra tillverkare har kunnat visa upp e-mtb, som är flera kilo lättare än vad som är brukligt i inom e-mtb, där normalvikten ligger kring 23-24 kilo. En annan stor cykeltillverkare är nere på 15,75 kilo på sin nya lättviktesmodell.

De två ny modellerna Turbo Kenevo SL Expert och S-Works Turbo Kenevo SL presenteras genom ett pressutskick, som är ordentligt detaljerat på cyklarnas specifikationer. 

Modellbeteckningen SL står för Super Light, vilket direkt pekar på låg vikt. Men den avgörande uppgiften om siffran på vikten på de nya hojarna är svår att hitta i pressutskicket. Dock får vi veta att den väger fem och ett halvt kilo mindre än den fullstora Kenevo.

Mailkontakt med Specializeds nordiska kontor ger dock lite mer fakta. Vi får beskedet att S-Works-modellen i storlek S3 har en vikt av 18.7 kilo.

De nya modellerna har ordentligt med slaglängd (170 mm) vilket även bör tillåta tuff downhillkörning. Motorsystemet är Specializeds egen SL 1.1 som kan ge upp till 240 Watts effekt. Batteriet på 320 Wh är helt integrerat i ramröret. Växelsystemet är från SRAM och det är 12 växlar, med en kassett på 10-52.

Cyklarna har en del finesser. En vi noterar är att geometrin i framgaffeln kan justeras mellan 62,5 och 64,5 grader, för att anpassa cykelns egenskaper.

S-Works Turbo Kenevo SL har en prislapp på 161.499 kr enligt Specialized. Den enklare Turbo Kenevo SL Expert har fått ett pris på 108.999 kr.

170 mm slaglängd och heldämpat. Cykelns geometri kan justeras, genom att ändra vinkel på framgaffeln.

Läs mer

Annons: