Även Shimano har ABS för elcyklar

Björn Åslund

Björn Åslund

20 jan 2023

Nu har även Shimano låsningsfri ABS-broms för elcyklar i sitt produktutbud. Shimanos ABS är utvecklat av italienska Blubrake, men det är Shimano som levererar till cykeltillverkare.

Blubrake ABS har funnits på marknaden några år, och finns bland annat på Crescent Elma som testades 2022 av Allt om Elcyklar. 

När nu Shimano, som är en global ledare inom cykelkomponenter, står bakom denna låsningsfria broms, så lär det bidra till ordentlig spridning. 

Det är alltså inte en renodlad Shimano produkt, utan den har alltså utvecklats vid Blubrake vars huvudkontor finns i italienska Milano, men som också har företagsenheter i Taiwan och Tyskland. För att visa dess bakgrund har den begåvats med produktnamnet ”Shimano ABS by Bluebrake”.

ABS-bromsen är avsedd för skivbromsar på framhjulet. Dess funktion är att förhindra att framhjulet låser sig, samt även att cykeln inte vältar framåt vid hård inbromsning. Enligt Blubrake ska den fungera på såväl asfalt som i terräng. På Bluebrakes hemsida syns också ett antal e-mtb av olika märken, som har försetts med ABS:en.

Den uppges vara kompatibel med stora delar av Shimanos utbud av bromsar. Tekniken består av flera delar; en sensor i framhjulet som håller koll på rotationen (lilla bilden nedan), en centralenhet (se ringen i övre bilden) som processar data från hjulsensorn och ser till bromsen inte låser sig, samt en indikatorlampa som visar bromsens status.

Shimano ABS by Bluebrake finns för både vanliga elcyklar och lastcyklar. Shimano varnar dock ABS inte är avsedd för downhillcykling i kraftiga branter och utmanande mtb-cykling.

Några uppgifter om prislapp är inte offentliga, men testen av Crescent Elma tyder på att man får räkna med cirka 7 000 kr i prispåslag.

Läs mer