Även Canyon satsar på elassisterad fitness

Björn Åslund

Björn Åslund

1 feb 2021

Cyklar riktade till elcyklister som även gillar träning börjar dyka upp från olika tillverkare. Canyon Roadlite:ON är en lättviktig sak som ska fungera med såväl utan som med eldrift. Den är försedd med Fazuas motorsystem Evation, som lätt kan plockas bort om man vill färdas med enbart muskelmotor.

Canyon, som är sin bas i Tyskland, släpper den nya Roadlite:ON till säsongen 2020.

Vi bedömer att Roadlite:ON är lämplig elhoj för den som vill kombinera jobbpendling med träning. Till jobbet kör man med full elassistans, och kommer fram lite lagom genomkörd utan att svettas. På hemvägen färdas man utan elassist och istället fullt tryck på pedalerna, så att puls och andning dras upp ordentligt.

Canyon erbjuder tre olika modeller med olika nivåer på komponenter. Instegsmodellen Roadlite:ON 7.0 AL har fått en prislapp 30.399 kr i Canyons nätbutik., vilket är det enda stället där cykeln kan köpas. Canyon avstår närvaro i cykelbutiker.

Roadlite:ON 7.0 AL väger 15,5 kilo. Fazuas mittmotor är en intressant skapelse. Hela motorpaketet inklusive batteri på 250 Wh kan plockas bort vilket eliminerar cirka 4,6 kilo, enligt de uppgifter vi hittat. Då är vi nere cirka 11 kilo.

På komponentsidan kan vi notera bakväxeln Shimano Deore M6000 med tio växlar. Hydrauliska skivbromsar, också från Shimano, gör att man ska kunna bromsa med full kontroll.

Går man på toppmodellen Roadlite:ON 9.0 AL stiger prislappen till 41 699 kr. Men i gengäld minskar vikten, nu till 14,9 kilo för fullt utrustad cykel inklusive motorsystemet. Här får man tillgång till tolv växlar genom ett Shimano XTR-system, som har ett omfång på hela 510 procent mellan högsta och lägsta växel. Cykelns cockpit, alltså styre och styrstam, är skapade i kolfiber vilket bland annat ska ge bättre komfort, uppger Canyon.

Roadlite:ON finns i fem storlekar XS upp till XL. Vi kan konstatera att Canyon för den minsta ramstorleken valt 650b-hjul, till skillnad från 700c på de övriga storlekarna.

(Foto: Canyon)

12-12-2019

Läs mer