Även Batavus har en lastcykel 

Björn Åslund

Björn Åslund

8 dec 2022

Nu har även nederländska Batavus en tvåhjulig lastcykel, som har börjat säljas i Sverige. Den är konstruerad främst för transport av barn och mindre gods.

Batavus Fier 2, som den heter, levereras med en sittbänk monterad i lådan samt två justerbara trepunktsbälten för barnen säkerhet. I lådan kan man montera en insats för en Maxi-Cosi-bilbarnstol så tre barn kan följa med på färden.

Den är utrustad med Bosch Cargo Line mittmotor som har vridmomentet 85 Nm. Motorsystmet övervakas och justeras från en fast Purion-display på vänster sida av styret. 

Cykeln levereras med batteri på antingen 400 Wh eller 500 Wh. Vill man köra långt, finns möjligt att eftermontera en extra dockstation på lådan som gör att två batterier kan anslutas samtidigt.

Sadelstolpen är utrustad med en snabbkoppling som gör att sadeln snabbt och enkelt kan justeras upp och ner. Denna funktion i kombination med det låga insteget gör att flera personer enkelt kan dela på cykeln.

Fier 2 kan beställas med olika växelsystem. Den finns med Shimano Nexus femväxlade system, eller Enviolos steglösa växelsystem. Med Enviolos Twist Pro-vridhandtag kan man enkelt justera den steglösa växeln. Cykeln är utrustad med ett extra brett, dubbelt stödben för stabil parkering på alla underlag. 

Cykeln väger 58 kilo, och är konstruerad för 100 kilo last plus förarens vikt.

Den säljs av en rad butiker, och man får räkna med att lägga upp kring 53000-55000 kr för att bli ägare.

Tipset om denna nyhet kom från återförsäljaren Buzzinbikes.

Läs mer