Automatisk växling som fungerar

Björn Åslund

Björn Åslund

2 feb 2021

Automatiska växlar på elcyklar har funnits ett tag, men inte riktigt slagit igenom. Sent 2019 har Shimano smugit ut ett 5-växlat automatisk växelsystem. Som redaktionen provkört, och det verkar fungera som tänkt.

Vi har tidigare testat elcyklar med automatiskt växelsystem, men det har inte riktigt övertygat. Växlingen var ryckig och alstrade oljud. 

Nu tycks Shimano ha tagit sig an automatisk elväxling på nytt sätt. Visserligen har nya Shimano Nexus Inter 5-E endast fem växlar, vilket är färre jämfört med andra elväxlade automatsystem. Men den här gången tycks den automatiska växlingen fungera som den borde. Systemet växlar mjukt och fint utan ryck och andra konstigheter. De olika växlarna liksom bara glider i. Så var det åtminstone vid den cykeltest som undertecknad redaktör gjorde för en tid sedan.

En trevlig funktion är att man slipper starta på för trög växel. Man behöver inte tänka på att lägga i ettan efter stopp. Start sker alltid från den lägsta växeln.

I detta fall satt Shimano Nexus Inter 5-E på en elcykel från Hillkiller. Hela testet kommer att publiceras här på webben senare i vår.

Shimano Nexus Inter-5E är består av ett inbyggt växelnav som är specialkonstruerat för elcyklar och deras unika behov, uppger man från Shimano. Det har utväxlingsomfång på 263 procent. Det finns med olika bromsalternativ; skivbroms, rullbroms, frihjulsbroms eller v-bromsar. Alla interna navsystem är kompatibla med remdrift från Gates, uppger Shimano.

(Cykel i bilden: Shimano Nexus Inter 5-E.)

9-02-2020

Läs mer