Är det batteriet som Biltema prutat på?

Björn Åslund

Björn Åslund

2 feb 2021

Under våren ska Biltema lansera en elcykel med Shimano Steps mittmotor. Prislappen är låg som vanligt hos Biltema. Sannolikt beror det låga priset på att Biltema valt ett enklare batteri än Steps orginalbatteri.

Den kommande elcykeln Yosemite City Connect är utrustad med Shimanos enklaste motorsystem, Steps E5000 och ett batteri på 500 Wh.

Cykelns pris uppges till 18 999 kr i Biltemas katalog, vilket är en bra bit under många andra elcyklar med detta system. 

Bilderna visar en elcykel med damram. Det framgår att cykeln har sju interna växlar. Enligt bilderna så är cykeln utrustad med dämpning i både sadelstolpe och framgaffel. 

Bilderna visar att cykeln har ett batteri likt Shimanos orginalbatteri, men en del uppgifter pekar på batteri från annan leverantör. Biltema uppger att batteriet räcker 500 ladcykler, medan Shimano lovar 1000 laddcykler på sitt batteri. Biltema anger att räckvidden är 50-80 km med batteriet. Shimano uppger att Steps E5000 med orginalbatteriet ska räcka till hela 185 km för en person på 80 kilo. Vidare uppger Biltema att batteriet innehåller celler från Sony, vilket är en märklig uppgift, då Shimano aldrig berättar vilka märken det är på cellerna i orginalbatterierna. En sökning på ”Sony” på Shimanos hemsida ger noll träffar.

Prislappen på ett 500 Wh Shimano-batteri mot konsument ligger kring 6000 kr. Genom att välja ett enklare batteri går det att pruta tillverkningskostnaderna med flera tusenlappar.

Så troligen är ett billigare batteri från annan leverantörer förklaringen till låg prislapp trots mittmotor från Shimano. 

Andra cykeltillverkare har visat att andra leverantörers batteriet kan anslutas till Steps E5000. Bland annat Cycleurope tillverkar sådana elcyklar.

Enligt uppgifter från Biltema ska Yosemite City Connect börja säljas i juni.

FÖR DIG SOM VILL VETA MER OM ELCYKLAR

—- Alla cykeltester 2020 och äldre —- (länk)

— Köpguiden 2020: Hitta rätt cykeltyp — (länk)

4-05-2020

Läs mer