Äntligen! Första Frikar levererad till kund

Björn Åslund

Björn Åslund

13 feb 2023

Det tog hela åtta år från start till färdig produkt. Men nu är den första Podbike Frikar levererad till en kund. Frikar är en elassisterad liggcykel med skyddande kaross.

Allt om elcyklar skrev redan 2018 om utvecklingen av Podbike (länk nedan). Då fanns visserligen prototyper som visade hur fordonet skulle se ut och fungera, men det återstod en del utvecklingsarbete för att få till ett färdigt fordon.

Men därefter har färden framåt för det norska företaget varit minst sagt skakig. Det framgår i det nyhetsmail som skickas till intressenter och blivande kunder.

Man har stött på utmaningar i konstruktionen. Pandemin kom emellan. Det har uppstått brist på datorchips. Man har även tvingats till personalneddragningar, för att minska utgifterna.

Men en av de första dagarna i februari överlämnades alltså den första färdiga Frikar till en köpare. Detta gjorde av grundaren Per Hassel Sørensen. En bild (ovan) på överlämnandet ska visa händelsen. Podbike har dock inte lämnat ut namnet på köparen.

Utmaningar

Nyhetsmailet berättar om att företaget haft riktigt tuffa utmaningar att få till ett leveransklart fordon. Man var orolig att många kunder skulle avboka sina förbeställningar av Frikar, på grund av alla förseningar och prishöjningar. 

Men istället har det strömmat in nya beställningar, uppger företaget i nyhetsmailet.

Under de kommande månaderna kommer man börja leverera till kunder i Norge. Företaget har många beställningar i Tyskland, men de kommer att levereras först i andra halvan av 2023, uppger man i nuläget. 

Vi vet också att det finns beställningar från kunder i Sverige.

Podbike Frikar. Foto: Podbike

Frikar är alltså en velomobil med elassist. Karossen ska ge väderskydd för nordiska förhållanden, och har plats för en vuxen samt ett mindre barn. Den är 2,3 meter lång. Bredden är 84 cm, ungefär som en vanlig lastcykel.

Med batteridrift ska den kunna köras upp till 80 km. Elassisten hjälper till upp till 25 km/tim, som på en vanlig elcykel. Men Frikaren är byggd för att klara upp till 60 km/tim i utförsbackar.

Några prisuppgifter finns dock inte på företagets hemsida idag. 

Vårt reportage från 2018:

https://alltomelcyklar.nu/artiklar/podbike-har-landat/

Läs mer