Allt om Elcyklar nr 1/2024 ute nu på Readly

Björn Åslund

Björn Åslund

3 apr 2024

Magasinet Allt om Elcyklar nr 1/2024 finns nu att läsa på Readly (dessutom alla tidigare digitala utgåvor). Cykelstölder drabbar oss elcyklister särskilt hårt. I vårt stora tema (12 sidor) fördjupar vi oss i olika aspekter av cykelstölder och tipsar om hur du kan skydda din elcykel bättre. 

https://se.readly.com/products/magazine/allt-om-elcyklar

Aktuellt

Crescent och Ecoride är stora svenska märken inom elcyklar. Båda tror att allt fler lastcyklar komimer rulla ut under 2024. Crescent satsar på en longtail (med förlängd pakethållare) för att klara vardagstransporterna, medan Ecoride tror mer på en tvåhjuling med låda fram.

Vi kan berätta att naturvårdsverket inte ändrat sig kring allemansrättens restriktioner kring elcyklar. Men rättsläget är oklart, då frågan ännu inte prövats i domstol.

Tester

Som vanligt har vi testat ett gäng elcyklar. Bland annat nykomlingen Yamaha Booster Easy, som verkligen inte ser ut som en vanlig elcykel.

Testade elcyklar: Cake Åik (lastcykel), Crescent Elvira (damcykel med mittmotor), Gazelle Avignon (lågt insteg med mittmotor), Crescent Elder 20S (hybrid med mittmotor), Riese&Müller Multitinker (longtail lastcykel), Vaya Classic (budgetcykel med navmotor) och Yamaha Booster Easy. 

Tema lastcyklar

Lastcyklar förknippas med stora trehjulingar. Men allt fler väljer tvåhjulingar, i synnerhet då longtails med förlängd bakdel och stor pakethållare baktill. De har fördelen att vara mycket smidigare i trafiken.

Vi har granskat utbudet av trehjuliga lådcyklar och hållbarheten hos dessa. Vårt råd är att undvik billiga modeller då risken är stor för att utsatta delar inte håller i längden.

Trampa långt med el

Vill man trampa långt med elcykel finns det motorsystem som under goda förutsättningar klarar bortåt 20 mil på en laddning med ett normalstort batteri.

Att hitta elcyklar med riktigt lång räckvidd kan vara svårt. Den tänkta standarden för att ange elcyklars räckvidd R200 tycks ha somnat in.

Elcykeln räddade Dick

Fortfarande hör man att elcykeln inte ger motion. Men verkligheten är inte riktigt så. Ett levande bevis på att elcykeln kan bidra till hälsa och motion är Dick Johansson, som trampade bort 35 kilo på tre år.

https://se.readly.com/products/magazine/allt-om-elcyklar

Läs mer