Acer visar innovativ elcykel

Björn Åslund

Björn Åslund

28 mar 2023

Acer är mest kända som tillverkare av datorer. Men man är inte främmande för andra produkter, som elcyklar. Acer Ebii är den första elcykeln, och den har en rad ovanliga funktioner och betecknas som en smart cykel.

Om Acer Ebii kommer till Sverige vet vi inget om, men den är så pass innovativ att nyheten kan vara värd att berätta. För den pekar ju lite på vart utvecklingen är på väg.

Låt oss börja med den ovanliga designen. Vid första anblicken ser Ebii ut som en klassisk hopfällbar elcykel, men det är den inte. Ramen i aluminiumlegering är inte vikbar och kan knappast vara mer minimalistisk. Gaffeln klarar sig till och med med bara en arm, där navmotorn sitter. Den uppges ha 40 Nm vridmoment och ska ge assistans upp till 25 km/tim.

Ramen rymmer den så kallade Ebii-boxen, där teknik och batteriet på 460 Wh finns. Acer lovar en räckvidd på upp till 110 km. 

Här sitter batteriet på 460 Wh, som kan plockas loss och fungera som powerbank.

En powerbank

Dessutom kan det avtagbara batteriet även användas som en powerbank för bärbara datorer, smartphones och annat. Tillverkaren anger laddningstiden till 2,5 timmar.

Det finns även många andra praktiska funktioner ombord på den 16 kg lätta elcykeln. Exempel är punkteringssäkra däck med luftskum, 160 mm skivbromsar, GPS-platsdetektering som stöldskydd, kollisionsvarning och detektering samt integrerat ljus. 

Om föraren kommer inom Bluetooths räckvidd med sin smartphone låser den upp sig själv automatiskt. Lämnar ägaren och telefonen cykeln så låses den. Det behöver knappast nämnas att Acer även erbjuder en app för inställningar, navigering med mera till Ebii.

Några uppgifter om pris och när den släpps på marknaden lämnas inte. 

Här en video som visar Ebii:

Läs mer