ABS och stöldskydd bland Bosch nyheter

Björn Åslund

Björn Åslund

23 jul 2022

Under den stora mässan Eurobike släppte Bosch en rad nyheter. Bland annat presenterades en ABS-broms för för säkrare bromsning. Det extra stöldskyddet eBike Alarm ska skydda vid stöldförsök och dessutom göra att elcykeln kan spåras efter en eventuell stöld.

Nyheterna för Bosch elcykelsystem var inom en rad områden. Det är dels rena nyheter i form av funktioner, dels uppgraderingar av befintliga produkter.

Bosch eBike Systems presenterade sina innovationer för årsmodell 2023 på Eurobike, den stora mässan för cykelbranschen, som från och med i år genomfördes i Frankfurt.

-Hållbar och säker mobilitet blir allt viktigare, särskilt i städer. Elcykeln visar redan hur oerhört viktig den kommer att vara viktig för framtidens mobilitet, säger Claus Fleischer, VD för Bosch eBike Systems i Bosch eget pressmaterial. 

-Förra året presenterade vi vår vision för den uppkopplade elcykeln och vi har kontinuerligt format den med nya produkter och funktioner sedan dess. Elcyklar, ellastcyklar och e-mtb blir ännu mer en del av vår digitala vardag – och blir ännu säkrare tack vare våra innovationer.

Integrerade och uppdaterade

Alla komponenter i Bosch elcykelsystem – bestående av eBike Flow-appen, batteriet, display, styrenhet och drivenhet – är helt anslutna till varandra och hålls uppdaterade genom regelbundna trådlösa uppdateringar. De många nya produkterna för årsmodell 2023 förbättrar den senaste systemgenerationen och Bosch lovar mer körglädje, prestanda och säkerhet. 

Nya Bosch ABS spelar en central roll här. Det ska ge säkrare inbromsning för alla typer av elcyklar och på olika underlag. Det nya extra stöldskyddet eBike Alarm ska göra parkeringen säkrare. En ny larmfunktion, i kombination med den nya ConnectModule och eBike Lock, varnar cykelägare vid stöldförsök och ska göra att elcykelns position kan bestämmas.

Bosch lovar säkrare bromsning på lastcyklarna med Bosch ABS Cargo, samt Cargo mode för att lättare starta en tungt lastad cykel.

Lastcyklarna

E-Cargosystemet för lastcyklar har fått en del uppdateringar. ABS ska innebära säkrare inbromsningar, samt ett körläge Cargo som ska göra att lastcyklister kan starta smidigare, även med full last.

Alla Bosch elcykelsystem har nu fått den nya funktionen Auto-läge. I det här körläget anpassas elassistansens nivå automatiskt till omgivande förhållanden, till exempel om det är motvind eller uppförsbacke.

För e-mtb

Bosch riktar sig också till mountainbikecyklisterna. Tillsammans med erfarna mtb-cyklister har Bosch eBike Systems tagit fram den nya ABS Trail, som ska underlätta inbromsning i svår terräng, särskilt tänkt för mindre erfarna cyklister som vill kunna utveckla sin åkteknik.

Den nya Hill Hold-funktionen ska förhindra elcykeln från att rulla tillbaka oavsiktligt när den skjuts uppför. 

En del av nyheterna är redan tillgängliga i sommar, medan andra släpps på marknaden i höst. Ett par produkter dyker upp i början av 2023.

Även terrängcyklisterna får sitt av Bosch, bland annat en ABS-broms, som ska underlätta för mindre vana cyklister.

Läs mer