8 kilo. Världens lättaste elcykel?

admin

admin

1 feb 2021

Elcyklar brukar ju väga en hel del. Så hur lätta kan de bli? 8 kilo lär vara världens lättaste hittills för en komplett elcykel.

8 kilo? Kan det ens vara möjligt. De stora märkestillverkarna kommer inte i närheten av dessa få kilon, på de elracercyklar som lanserats de senaste månaderna. Exempelvis Treks toppmodell Trek Domane+ LT 9 väger in på 13,6 kilo, och då talar vi om en cykel i prisklass en bra bit över 100 000 kr.

Elcykeln som påstås vara den lättaste i världen hittills är utvecklad av Marc Siebert, som är professor inom ämnet kompositeknologi vid Hansecampus Stade vid PFH Private University of Göttingen, berättar ebike-news.de.

Kolfiber

Den är alltså av racermodell med motor och batteri i ramen, än så länge bara en prototyp. Till stora delar byggd kolfiber som har förstärkts med kompositmaterial. Ramen är förstås i kolfiber, även sadelstolpe, sadeln, styret och hjulen. Bromsar och vevparti är dock till stora vanliga cykelkomponenter av aluminium.

Ebike-News berättar också att i våras visades en annan elassisterad racer som endast vägde 6,9 kilo, utvecklad vid det tekniska universitetet i tyska Dortmund. Den påstods också vara lättast i världen, men den hade batterier separat i dryckesflaskan fäst vid ramen. Marc Sieberts skapelse har batterierna inbyggda i ramen, så den är mer komplett.

Särskilt mycket tekniska data finns inte om denna fjäderlätta skapelse, men det framgår att batterierna ska hålla för 10 Ah, dock oklart med vilken spänning.

Läs mer på Ebike News:

Källa: https://ebike-news.de/goettinger-hochschul-professor-entwickelt-wohl-leichtestes-e-bike-der-welt/187712/

9-01-2020

Läs mer