Tips! Allt du vill veta om remdrift

Björn Åslund

Björn Åslund

12 apr 2023

Remdrift istället för kedja är inte särskilt vanligt på cyklar. Men remdriften har en del fördelar, inte minst litet underhåll och lång livslängd. Men också nackdelar. Skribenten Alee Denhamn har avverkat cirka 135 000 km med remdrift, och berättar ingående om sina erfarenheter på CyclingAbout.

Kedjedrift är ju i princip standard på cyklar. Men kedjor slits och inte minst i ett nordiskt vinterklimat där många kommuner dessutom sopsaltar cykelvägar, så lever kedjor och drivlinor ett hårt liv. Så för cyklister som trampar året runt bör remdrift vara ett alternativ, när det är dags att skaffa ny cykel. Tyvärr går inte remdrift att eftermontera på en befintlig cykel.

På Allt om Elcyklar skriver vi helst de djuplodande artiklarna själva utifrån egen erfarenhet. Men stöter vi på intressanta artiklar så kan vi tänka oss att dela dem, så ni läsare kan hitta dem.

Länk till Cyclingabout:

https://www.cyclingabout.com/belt-drive-better-than-chain-drive-bicycles/

Alee Denham är en långfärdscyklist av rang som har trampat sig genom över 100 länder, och har verkligen inga planer på att lägga av. Utifrån sina erfarenheter har han skrivit artiklar om cykeltkenik, gjort inspirerande videor och även instruerande gör-det-själv guider. Enligt uppgift ska han inte ha någon koppling till företag som tillverkar och marknadsför remdrift. Han beskriver sig själv som en nöjd kund och användare.

I den länkade artikeln berättar han varför remdrift är ett bättre alternativ för många cykeltyper. Han går även in på varför remdriften inte slagit igenom brett. Artikeln innehåller även en rad frågor och svar, som nog täcker det mesta inom remdrift.

Länk till tidningen på Readly:
https://se.readly.com/products/magazine/allt-om-elcyklar

Läs mer