Off Course AB i konkurs

Björn Åslund

Björn Åslund

7 feb 2021

Off Course AB har försatts i konkurs. Företaget importerade elcykeln OC Off Course, dels för egen försäljning, dels för försäljning hos Clas Ohlson. Hos Clas Ohlson försöker man hitta en lösning på reservdelsförsörjningen. 

Off Course AB försattes i konkurs i början av april vid Halmstads tingsrätt. Det går att se i 2016 års årsredovisning att bolaget hade det kämpigt. Bolaget visade ett minusresultat på 812 000 kr och hade en omsättning på drygt 19 miljoner kr. Det innebär ett rejält tapp i omsättning jämfört med 2015 då den låg på nästan
33 miljoner kr.

Under ett par år sålde Clas Ohlson många tusen elcyklar av märket OC Off Course. Sannolikt var det en av marknadens mest säljande elcyklar, tack var ett riktigt lågt pris.

Men till säsongen 2017 hade elcykeln försvunnit ur Clas Ohlsons butikssortiment. Någon förklaring lämnades inte, men det har cirkulerat en del uppgifter om kvalitetsproblem med cyklarna. Det har dock inte gått att få någon officiell
bekräftelse, om det varit skälet till att Clas Ohlson drog sig ur. Någon ersättare till elcykeln OC Off Course har inte Clas Ohlson, vilket kan tyda på att man fann att elcyklar inte passade i butikskonceptet. 

Konkursen för huvudleverantören Off Course AB kan innebära bekymmer för cykelägarna att få fram reservdelar, åtminstone om de försöker via bolaget. Det är ju under avveckling.

Tidningen har försökt få tag i vd:n för Off Course AB via mejl och telefon, men inte fått något svar.

Clas Ohlson ger dock ett visst hopp för cykelägare som behöver reservdelar. Vi får mejlsvar från Niklas Carlsson, som är informationschef:

– För att kunna hjälpa våra kunder på bästa sätt har vi sedan tidigare byggt upp ett eget lager av reservdelar som vi bedömer kommer att räcka under en period framöver. 

Han uppger att företaget har ett lager med batterier för att kunna lösa garanti-ärenden till kunderna.

Niklas Carlsson uppger att Clas Ohlson jobbar på att hitta en långsiktig lösning för att klara behovet av reservdelar. Men man är för tidigt i processen för att kunna ge ett tydligt svar.

– Jag kan inte kommentera det närmare än att vi tittar på olika lösningar för att så långt som möjligt underlätta för kunderna även långsiktigt.

Ur Allt om Elcyklar nr2 2018

Läs mer