Nya Zeelands populäraste elcykel

Gustav Forsberg

Gustav Forsberg

5 feb 2021

Långt bak i en hall i ett minimalt bås finns Smart Motion, ett relativt nytt märke. Högklassisk nyzeeländsk design och effek­tiv ­kinesisk tillverkning gjorde Smart Motion till den mest sålda elcykeln i Nya Zeeland 2013. Nu kommer en ny spännande stads­cykel för 2017.

Konstruktören Anthony Clyde fick en rejäl utmaning. Han skulle utforma ett motorsystem för den Nya Zeeländska posten. På ett år skulle motorsystemet klara lika många mil som en vanlig elcykel gör på tio.

Efter två års hårt arbete hade Anthony utvecklat Smart Motion E-drive. Motorn klarade nu eviga start och stopp med tung last, dag efter dag i alla slags väder.  Efter fem år hade posten fortfarande kvar några cyklar med fungerande originalmotor och batteri.

Anthony ville ta erfarenheten från posten och utveckla elcyklar för vanligt folk. I Kina sökte han efter en tillverkare. Till slut träffad han den unga driftiga vd Dick Lai som hade en välskött cykelfabrik med duktiga medarbetare. Dick Lai exporterade dessutom redan till Europa och visste kraven där.

Tillsammans skapade de företaget Smart Motion International och 2012 var deras första modell klar. Utvecklingen gick sen i raketfart och redan 2013 var deras elcyklar de mest sålda på Nya -Zeeland. Märket finns nu även i Australien, USA och Norge.

Deras modell Pacer för 2017 är innovativ och gjord för bekvämt pendlande. För att öka säkerheten finns två röda ljusramper bak och en bred vit fram så att cyklisten verkligen ska synas i mörker. Den främre cykellampan är på hela 900 lumen. Ljuskäglan är bred men inte så hög, för att undvika bländning. 

En färgdisplay ligger infälld i ramen bakom styret. Intill finns en usb-kontakt för laddning av till exempel mobil. Cykeln har momentstyrning av motorn som svarar kvickt och bra när jag provcyklar. Men det går också att enkelt ställa om motorn till trampsensor. Motorn går då igång bara man sakta för runt pedalerna.  Något för den trötta, man behöver inte ens ta i.

I båset står Bart van den Boom som precis blivit ny tysk distributör för märket. Bland alla märken han undersökt var Smart Motion unikt, säger han. De hade redan nästan allt på plats för att fungera på den tyska marknaden. Nu ska han sälja femhundra cyklar nästa år. Men på sikt räknar han med betydligt större försäljning.

En delegation från en svensk distributör kliver in i båset. De har varit här tidigare och är nu ivriga att fortsätta samtalen med Dick Lou. Kanske kommer vi snart att få se Smart Motions cyklar även i Sverige. Då hoppas vi självklart få testa dem riktigt ordentligt.

Cykeln finns även som mountainbike med namnet Catalyst.

Bild: 2018-03/2016-09-01-14.14.25.jpg
Ljusramperna ska göra cykeln synlig i trafiken.
Bild: 2018-03/2016-09-01-14.07.50.jpg
Tioväxlad Shimano Deore.
Bild: 2018-03/2016-09-01-14.08.35-1.jpg
Batteriet i ramen är på hela 522 Wh.


Bild: 2018-03/2016-09-01-14.14.56.jpg
Usb-uttag finns för laddning av mobil.

SmartMotion Pacer

Bromsar: Tektro bromsar med skivor på 180 mm.

Växlar: Shimano Deore
med tio växlar.

Motor: Motorn i baknavet har både moment- och trampsensor. Samma motor används i olika länder, men olika strypt.

Ur Allt om Elcyklar nr3 2016

Läs mer