Ledare: Välkommen till cykling 2.0

Gustav Forsberg

Gustav Forsberg

31 jan 2021

Dagen som förändrade allt i mitt cyklande! Jag fyller sju år väcks av sång och presenter. Som slutkläm får jag ett snöre stuckit i handen som jag ska följa. I hallen hänger två konstiga nycklar på snöret. Vidare ut genom ytterdörren och fram till vårt garage. Jag öppnar och hjärtat hoppar till. Där i mörkret står en alldeles ny Crescent!  

Plötsligt blev världen så stor. På cykel kan jag ta mig vart jag vill. Så fort det går!

Sen dess har otaliga cyklar har kommit och gått i mitt liv, allt från en gammal tung tandem till mountainbike med 27 växlar. Men så kommer den där dagen som förändra allt. 

En elcykel står utanför min arbetslokal. Det är tidningen Elbilen som ska testa den. Jag provar ett varv runt kvarteret. Plötsligt är jag sju år igen. Känslan av fart och frihet som inte går att beskriva. Lättheten.

Jag fick uppdraget att skriva testen om cykeln.  Under två veckor blev det över 30 mil med eldrift. Många omvägar bara för att det var så kul att cykla igen! Cykelglädjen från när jag fick min första cykel var plötsligt tillbaka. Då pappa sköt på med en hand i uppförsbackarna när jag var för trött. 
Jag har elcyklat närmare ett kvarts varv runt jorden. Men fortfarande är det något speciellt när jag slår på motordriften och flyger iväg. 

Fusk säger vissa som tycker att cykling ska vara möda. Jag säger: det ger både mer motion och är roligare än att sitta fast i bilköer. 

Men eldrift öppnar också för ett helt annat cyklande. Barnfamiljer har upptäckt att en eldriven lastcykel ofta kan ersätta bilen för vardagsärenden. Andra börjar cykelpendla in till jobbet och slipper komma fram svettiga och helt slut.

Länder som Tyskland och Holland ligger före och har redan en stor andel elcyklar. Nu har elcykelrevolutionen kommit på allvar även till Sverige. På Prisjakt finns närmare trehundra elcykelmodeller! Hur tusan ska man hitta i denna djungel undrade vi. Och startade denna tidning. 
Min syster köpte en kinesisk cykel i en tidnings webbshop. Nu orkade hon utan vidare att cykelpendla de 15 kilometerna till jobbet! Hon njöt i full drag. Men efter bara några månader lossnande hela pakethållaren där batteriet var monterat. Ett tjugotal kablar slets loss. Cykelföretaget hade redan hunnit gå i konkurs. Till slut fick hon ersättning för att laga cykeln från tidskriften. Men för många andra har det gått värre.

Den plötsliga floden av nya modeller är väldigt spännande men också kaotiskt. Det fullkomligen sprutar ut nya lösningar på motorer och var de placeras, batterier, styrenheter etc. Tekniken bakom eldriften är avancerad och ibland väldigt känslig. Vi testar och funderar för att vaska fram det som vi tror tillhör framtiden. Det som blir kvar efter alla irrspår.

Detta vårt första nummer är skrivit för dig som just börjat fundera på att skaffa en elcykel. Eller som redan har en och nu vill byta till en annan modell. I guiden finns tester och presentationer av ett stort antal cyklar.  Vi berättar om för och nackdelar med olika typer. För att du ska hitta rätt cykel för just dina behov. Och undvika fallgroparna.

Välkommen till cykling 2.0!

Ur Allt om Elcyklar nr 1 2016

Läs mer