Elcykeln logo Meny

Ledare: En glödhet elcykelsäsong

Opinion

Vilket lyft det kommer att bli för våra städer om vi får kortare bilköer, mindre buller och avgaser, och dessutom hälsosam motion för många som förut satt i bilen eller bussen. Läs i inpasset på sid 11 om Johnny, en inbiten bilist som hittade ro på vackra cykelvägar till jobbet, i stället för att fastna i bilköer. När han provade elcykel kände han precis samma frihetskänsla som när han fick sin första moppe och kunde åka vart han ville.

Just nu är det ett gyllende tillfälle att köpa elcykel. Med premien för elcyklar får du tillbaka en fjärdedel av priset från staten. Den exklusiva cykeln för 40 000 kr kostar plötsligt 30 000 kr. Sen jag började skriva om elcyklar för tre år sen har försäljningen ökat dramatiskt. Från 2015 fördubblades försäljning med råge på bara två år, till 67 500 elcyklar enligt Cykelbranschen. Säsongen 2018 har rivstartat med premien och försäljningen bedöms landa på 130 00–150 000 cyklar säger Joakim Stenberg, vd på Cykelbranschen.

Även staten bör spara rejäla summor om folk börja pendla med elcyklar. För cyklar tar så mycket mindre plats i staden och cykelbanor är betydligt billigare att anlägga än bilvägar som ska tåla tung trafik. När fler börjar vardagsmotionera kan det sänka kostnader i vården och bidra till att vi klarar våra stränga mål för koldioxidutsläpp.

Men alla är inte glada. De finns faktiskt de som när ett glödande, nästan religöst hat mot just elcyklar. Den den lilla tidskriften Nya Cykel Tidningen kallar genomgående elcyklar för lättmopeder. I ett svavelsefullt angrepp menar tidningen att cyklister hamnar i fördärvet om de går över till elcykel. I praktiken är det nog vanligare att elcyklister tidigare pendlat med bil eller kollektivtrafik. De 35 km som Johnny har till jobbet blir plötsligt njutbara för honom på med lite elhjälp. Han skriver om friheten på små slingrande väger i stället för rusningtrafik och bilköer. Johnny kommer fram pigg och behöver inte ens duscha, samtidigt som han fått en rejäl dos vardagsmotion.

Själv hade jag också fördomar mot elcyklar. Tänkte att det var ett fordon för gamla och orkeslösa. Men en kort provtur förändrade allt och nu har jag elcyklat motsvarande ett halvt varv runt jorden. Jag har ingen bil längre vilket sparar massor av pengar och jag håller vikten utan problem. Om du inte har prövat än vill jag föreslå en provtur hos din cykelhandlare. Kanske upptäcker du samma frihetskänsla som Johnny och jag gjorde. Blir du biten ska du inte vänta för länge med att slå till. Elfordonspremien kan bli en sådan succé att pengarna för 2018 tar slut i förtid. I detta vårt första nummer för året har vi guider och tester för att lotsa dig fram till rätt elcykel för just dina behov. Utbudet är numera enormt och spännande.

Välkommen till en glödhet elcykelsäsong.

Allt om Elcyklar nr1 2018

Gustav Forsberg

Gustav Forsberg

PUBLICERAD: 2021-02-07

Relaterade artiklar