Krönika: Elcykel hjälper oss nå klimatmål

admin

admin

31 jan 2021

Klart jag var skeptisk i början, som de flesta var. Inte så mycket mot tekniken, som mot nyttan. På vilket sätt blir det bättre av att vi som cyklar får eldrift? 

Men man är väl inte sämre än att man kan ändra sig. Nu ser vi hur elcykeln allt oftare inte ersätter cykeln, utan bilen, bussen eller gör att den som tänkt stanna hemma orkar ta sig ut. Vi hör om folk som inte cyklat på många år men där elcykelresandet blivit en del av vardagen. Vi träffar de som skaffat elcyklar för hela familjen och där bilen samlar damm tills den så småningom säljs. 

Marknaden för elcyklar växer oerhört snabbt. Nu finns elcyklar av alla slag, i alla prisklasser och för varje behov. 

Nästa steg är att vi som samhälle fullt ut drar nytta av omställningen. 

Många som skaffar elcykel kan helt avstå från bil i vardagen. Med ett bra bilpoolserbjudande så kan elcyklisten sluta ha egen bil, till mycket stor klimatnytta och väldig gagn för hushållskassan. Vem ska vara först att erbjuda ett sådant paket?

Elcykeln är perfekt för arbetspendlande, särskilt med regionförstoring och växande arbetsmarknader. Med elcykeln är längre avstånd okej, man kommer ändå fram snabbt och utan att bli svettig. 

Men ännu får den som tar cykeln noll spänn i reseavdrag medan den som sitter ensam i sin bil får 18,50 kronor milen. När ska cyklisten få samma ersättning som bilisten?

Nu byggs laddinfrastrukturen ut i Sverige – för bilarna. I p-hus, längs de stora vägarna och i bostads­områdena. Men cykelparkeringar med laddmöjlighet – har någon sett det? Vilken kommun, vilket bostadsbolag, vilken vägsträcka ska bli Sverigebäst på cykelladdning?
För besöksnäringen öppnar elcyklarna nya möjligheter. Schweiz erbjuder e-bike-upplägg i undersköna alppass där elmotorn gör att man orkar upp för branterna, Paris hyr ut eldrivna tvåhjulingar till turister. Var i landet får vi den bästa elcykelturismen?

Elcykeln hjälper oss att nå målen för klimatet, luftkvaliteten, folkhälsan och mycket mer. Därför är det självklart att den kommer att gynnas mer. Den som skaffar elcykel idag är vinnare imorgon.

MATTIAS GOLDMANN, VD FORES MED 2030-SEKRETARIATET.

Läs mer

Annons: