Jimmy provar att elcykla till jobbet

Gustav Forsberg

Gustav Forsberg

5 feb 2021

Jimmy Andersen måste komma iväg före sju om han vill und­vika de värsta bilköerna på Essingeleden. Han bor i Enskede och har 16 kilometer till jobbet i Solna. Jimmy får låna en elcykel en vecka för att prova att pendla med den. 

Han har försökt med tunnelbana men då det tog nästan en timme att ta sig till jobbet. Cykel fungerade bra ett tag. Men cyklarna blev stulna och med hans nuvarande arbete är det för långt. Sen flera år är det bil som gäller.

– På måndagar är det värst, berättar Jimmy. Då verkar det som om alla bestämt sig för att nu ska de minsann vara i god tid till jobbet. Åker jag klockan sju tar det 40 min. Men kommer jag iväg en kvart senare kan det lätt bli en halvtimme till i bilkö.

Jag kollar Jimmys väg till jobbet med en app och ser två saker. För det första kan han välja mellan många fina cykelvägar. Som att cykla längs Årstaviken och sen över Västerbron. För det andra bör cyklingen ta runt 50 minuter. 

Jag lämnar över en kinesisk Arrow Speed med Bafang mittmotor till Jimmy. Han testar den lite under helgen, men låter också yngsta sonen, 11 år, prova.

– Han var helt i eld och lågor! Efter första tur började han pussa cykeln på gatan. Jag tänkte att nu är han tokig. Han stod gränsle över cykeln och sa: ”Det här är det bästa som hänt mig i hela mitt liv!” 

Jimmys första dag som cykelpendlare började med att han hamnade fel och fick vända om. Inklusive felkörningen tog det 51 minuter till jobbet. Men det var ovant att ta sig fram på trånga cykelbanor.

– Vissa kör väldigt långsamt och andra väldigt fort. Man blir lite skraj när de snabba svischar förbi. Bara man vinglar till så kan man bli nerkörd.

Jimmy gillar att utforska nya vägar till arbetet. En morgon satsar han på att åka riktigt fort och packade då ombyte så han kunde duscha när han kom fram. En annan gång tog han det riktigt lugnt så att han kunde samla sig inför ett viktigt möte.

– I bilen njuter jag inte. Det är väldigt tragiskt tycker jag, att sitta och titta på någon bredvid på Essingeleden. Men om jag åker cykel då kan jag njuta och se saker längs vägen. När jag rör på mig så mår jag bra.

Bild: 2018-03/img-4853.jpg
»Han stod gränsle över cykeln och sa: ’Det här är det bästa som hänt mig i hela mitt liv!’«

Men så är det detta med vanor. Som att efter jobbet bara kunna ta trappan ner till garaget och slänga in alla saker i bilen. Jimmy är den som sköter all logistik hemma. Handlar på vägen hem, hämtar upp barnen vid skolan och kör dem till deras träning. 

– Egentligen skulle jag ju kunna cykla hem och sen hoppa in i bilen och hämta ungarna. Det skulle ta lite mer tid men inte mycket. Och jag skulle kunna cykla till bordtennisen, det är väl ungefär en mil i varje riktning.

Jimmy säger att han är en latmask. Men också att han mår så himla mycket bättre när han får vara ute några timmar och röra på sig.

– Ska jag välja det här och få frisk luft och motion gratis? Eller ska jag köpa ett gymkort och springa på ett löpband och tycka det är kul? Då är elcykel en vana som är bättre såklart. 

Jimmy är inte den som rusar iväg och köper första bästa cykel. Han vill kolla av marknaden noga tillsammans med en kompis som är intresserad av elcyklar. Men än så länge sitter Jimmy i sin bil i köerna och funderar. Att få ihop pusslet är inte alltid så lätt. 

Ur Allt om Elcyklar nr3 2016

Läs mer

Annons: