Inpasset: En bil blev två elcyklar

admin

admin

7 feb 2021

Signerat Bosse och Lotta

Idén att köpa elcyklar föddes när vi insåg att vi bara använde bilen under sommaren, för att åka till landet. Resten av året stod bilen på parkeringen i Göteborg, ibland helt översnöad och kostade pengar i onödan. 

Vi började fundera på om vi alls måste ha en bil för att åka till sommarhuset, som ligger fem mil norr om Göteborg. Närmsta hållplats för kollektivtrafiken ligger i Stora Höga, en mil från stugan. Kanske skulle vi kunna cykla från hållplatsen till stugan med eldrivna lastcyklar och få med oss -det vi behövde? 

Vi hyrde ett förråd med plats och laddningsmöjligheter för två elcyklar hos några bekanta i Stora Höga. Dit kan vi ta oss enkelt med tåg eller buss. Sen sålde vi bilen och köpte två rejäla lastcyklar av märket Riese & Müller, modellen Load. Cyklarna är bekväma, stabila och har mycket hög kvalitet med bra fjädring och bromsar. 

Vi har nu provat detta en säsong och det fungerar utmärkt. Vi får plats med det mesta på cyklarna, och kan lasta mer än 50 kilo på varje cykel utan problem. Vi har fraktat säckar med planteringsjord, gasolflaskor och matvaror. När vi handlar i Stenungsund, en tur på tre mil fram och tillbaka, kan det bli både fika och bad i havet på vägen till affären. Inköpsresan blir också en utflykt. 

När man cyklar upplever man naturen och sommarens dofter av syren, tång och koskit, hör bäckens porlande och havets vågor. Allt detta missade vi, när vi satt instängda i bilen. För oss var valet att byta bil mot elcykel helt rätt både för miljön, plånboken och hälsan. 

Räckvidden på fem–sex  mil räcker gott för vårt behov. Med elmotor och l ägsta växel tar vi oss upp för riktigt branta backar, även med tung last. Vi är inte anslutna till elnätet i stugan, men har både vindkraftverk och solceller så vi kan ladda cyklarna. Vi är ett par i övre medelåldern (runt 60 år) och vi använder elcyklarna för utflykter till kusten och i Svartedalens natur- och friluftsområde. Plus alla resor -mellan stationen i Stora Höga och vår stuga. 

Det tar visserligen lite längre tid att cykla än att åka bil, men det är roligare! Vi hinner ändå dit vi ska. Det händer några gånger per år att vi behöver hyra bil för transport av till exempel byggmaterial eller tyngre och skrymmande saker. För övriga transporter njuter vi av att få trampa fram i sakta mak. Nu ser vi fram emot sommaren och vårt nya liv på landet!

Ur Allt om Elcyklar nr3 2017

Läs mer