Elcykeln logo Meny

Inpasset: Elcyklar blir trafikmonster

Opinion

Med nya företeelser kommer ofta moral-paniken. Nu är det dags för elcyklarna.

Många dagstidningar börjar skriva om elcyklar. Reportern vill sätta en
spetsig rubrik. Hittar kanske en polis som säger att elcyklar går ju lite fortare, så de är nog lite farligare. Skrämselrubriken är räddad.

Visst har vi läst varningar om de snabba elcyklarna som kommer att meja ned allt i sin framfart. Men få är bevisen för den elektriska ragna-röken på cykelbanorna. Googlar och får noll träffar på ”fotgängare påkörd elcykel”.

Ett exempel från media var fortkörningen i Linköping. En elcykel ska ha framförts i nästan 100 km/tim. Men bilder visar tydligt att detta var ingen elcykel, det var inte ens en trimmad elcykel. Det var snarare en eldriven motorcykel eller moped. Men polisen benämnde den som elcykel, så rullade historien igång.

Expressens motorjournalist Jan-Erik Berggren hakade på, då han såg ett nytt trafikmonster:

– Elcykeln var årets julklapp 2017 och försäljningen dopades ytterligare med hjälp av det rätt märkliga bidraget till laddbara fordon som då även inkluderar elcyklar. Jag var kritisk till bidraget redan i vintras vilket ni kan läsa om här.

– Då skrev jag bland annat om faran med de snabba och tunga elcyklarna på våra gång- och cykelbanor. Och problemen med de här cyklarna ute i trafiken. Den snabba elcykeln i Linköping visar upp nästa stora problem: att elcyklarna trimmas och går alldeles för fort.

Väldigt långt från verkligheten. Trimmade cyklar finns, men det tillhör undantagen. Jag misstänker att Jan-Erik Berggrens uppskruvade oro beror på att han ser trafiken från en position bakom ratten. Har reportern aldrig suttit på en elcykel är det lätt hänt att oron flaxar iväg och blir en hårdvinklad krönika. 

Visst går elcyklar lite fortare. Men jag inbillar mig att de flesta elcylisterna tar cyklandet på allvar. Då kanske de uppför sig någorlunda städat.

Mer oroande är alla gamla skrotcyklar. Kanske med bara bakbroms och kedjan hänger slappt. På sadeln en ung kille, som gärna trampar på i vild fart utan tanke på regler. Såna ser jag dagligen.

En liten moralpanik om skrotcyklarna vore bättre. Men det är ju inget nytt, såna har alltid funnits. Alltså inget för media som vill ha klickbeten och smaskiga rubriker.

Ur Allt om Elcyklar nr2 2018

Björn Åslund

Björn Åslund

PUBLICERAD: 2021-02-07

Relaterade artiklar