Ny hoj på nätet

admin

admin

31 jan 2021

 Funderar du på att köpa elcykel på nätet? Visst går det att spara tusenlappar på inköpet istället för en vanlig cykelbutik. Men du kan få göra visst monteringsarbete, och servicen som brukar ingå får du köpa av cykelverkstaden på stan.

Elcyklar kostar en slant, så det är självklart att kolla upp prisnivåerna på nätets sajter för prisjämförelser. Sådana sökningar kan visa att nätets cykelbutiker kan innebära sparade tusenlappar på inköpspriset. Inför detta reportage hittade vi följande prisnivåer på några elcyklar på Pricerunner:

Crescent Elder kostade från 20 995 upp till 22 495 kr.

Batavus Torino från 12 695 kr upp till 16 999 kr (några var fjolårsmodeller –
på rea).

Walleräng M.01 2017 Vit från 31 900 kr upp till 34 000 kr.

Gör man en öppen sökning som ”billig elcykel” så kan man verkligen gör fynd, om bara prislappen är avgörande. Bland annat hittade vi en vikcykel för 4 795 kr. Dock verkar det inte finnas så många nätbutiker med inriktning mot Sverige med extremt billiga elcyklar, vilket var vanligare för några år sedan. Tyvärr såldes det då en del cyklar av tveksam kvalitet, så det har skett en hälsosam sanering av billiga skräpcyklar.

Förutom lägre priser är nätbutiken också en möjlighet att hitta just den speciella cykeln man letar efter. Den kanske inte säljs i den lokala cykelbutiken.

Att köpa elcykel på nätet är annorlunda mot butik. Så vi ringer nätbutiken Onlinecykel för att höra om upplägget:

– Vi har inte så stort fokus på elcyklar, men de vi säljer levereras färdigmonterade hem till kund. Då har vi provat cykeln och batteriet är laddat, för att kunden ska få en bra upplevelse, säger Jens Persson som är delägare i bolaget.

Butiken ligger i Mjölby, och hem-leveranserna görs upp till 20 mil bort, vilket kan bli ända till Stockholm.

Andra butiker skickar cyklarna i paket, och köparen får göra viss montering, som att rätta till styret, skruva på pedaler och hjul.

Visst kan du nätfynda till ett lägre pris, men det kan också innebära vissa oväntade utgifter. En ny cykel ska normalt justeras in efter en tids körning. I synnerhet en avancerad elcykel ska in på service regelbundet. Köper man cykeln i en fysisk butik så ingår normalt ett servicebesök i cykelns pris. Och du kan göra det hos din cykelhandlare på stan. Men exempelvis Onlinecykel erbjuder inte sådan service. 

– Men är det rent fel på cykeln så lagar vi den, betonar Jens Persson.

Det är  knappast rimligt att du fraktar tillbaka nätcykeln för service och efterjusteringar. Bara transport till nätbutik skulle kosta flera hundra kronor. Istället får du gå till butiken på stan och betala för dessa tjänster.

– Vi får ibland in elcyklar som är köpta på nätet. Då rekommenderar vi fullservice, som vi tar cirka 700 kr för, berättar Niklas Hansson som är verkstadschef på Team Sportia Jönköping City.  

Är elcykeln du köpt på nätet av ett etablerat märke med ett välkänt motorsystem, så bör cykelbutiken på stan inte ha några problem att klara jobbet. Värre kan det bli om cykeln är av ett udda märke och elsystemet krånglar. Det framgår av erfarenheterna från Billy Johansson, som reparerar cyklar hos Team Sportia i Trosa.

– Vi försöker alltid hjälpa kunden, men det finns väldigt många märken av elcyklar, och en del har egna komponenter som kan vara svåra att hitta ersättning till. Man ska ju ha originaldelar till elsystemet. Det kan bli rena detektiv-arbetet ibland. Det mesta går att lösa, men det kan bli vansinnigt dyrt för kunden på grund av all arbetstid. Är kundens cykel av ett känt märke så är det oftast lätt att lösa, även om vi inte säljer just den cykeln, tillägger Billy Johansson.

Niklas Hansson ger en liknande beskrivning:

– Är det en cykel med vanliga motor-system som Bafang, brukar vi lösa det. Men ibland får vi in elcyklar som vi aldrig sett, och som vi omöjligt kan hitta reservdelar till. Då får vi tacka nej till kunden.

Niklas Hansson vill varna för att köpa elcyklar från länder utanför EU, som USA eller Kina. De stämmer troligen inte med EU:s regler för elcyklar och det är svårt med reservdelar.

Något som inte ska underskattas är den kunskapsöverföring som man kan få vid det personliga mötet i cykelbutiken – något som är svårare över nätet, även om man kan ringa till nätbutiken. Vår erfarenhet är att många cykelhandlare är väldigt kunniga, och gärna ger lite bra tips kring skötseln av elcykeln.

– All information finns ju på nätet, men det är svårt att hitta det viktigaste. Det får man oftast vid kundkontakten, mun till mun, säger Billy Johansson som tycker att viktigaste frågan är regelbunden batteriladdning även om cykeln vilar över vintern.

Det må vara att näthandeln kan innebära fyndpriser. Men ett annat alternativ till riktigt pressade cykelpriser är att köpa under vintern. Då säljs fjolårets cykelmodeller, oftast med riktigt bra rabatter. 20–25 procents rabatt på fjolårets cyklar är inget ovanligt. I reda pengar ger det mer än några sparade tusenlappar på en nätbutik, och samtidigt ingår viss service och hjälp med småstrul på den nya cykeln. Bra rabatter var det åtminstone efter 2016 på elcyklar. Hur vintern 2017 blir är förstås osäkert. Kanske rusar försäljningen av elcyklar ordentligt, och tömmer butikerna? 

Fakta– Köpa elcykel på nätet

Snabba fakta

Kan innebära
lägre inköpspris.

Du kan delvis
behöva montera cykeln själv.

Service ingår inte. Måste köpas på stan.

Undvik billiga cyklar med okända motor­system.

Välj kända cykelmärken, som de flesta cykelbutiker kan serva.

Välj nätbutik i ­Sverige eller inom EU.

Samma ­rättigheter som i butik

Vid köp på nätet gäller konsumentköpslagen. De rättigheter du har i vanlig butik gäller även på nätet. Du har alltid tre års rekla­mationsrätt. 

Läs mer på:hallakonsument.se

Många säljer på nätet

teamsportia­online.se

onlinecykel.se

bikester.se

billig-elcykel.se

lannasport.se

elcykelbutiken.se

hagacykel.nu

elbeck.se

cykelcenter.com

Flera av dessa butiker har också vanliga butiker.

Läs mer