Chefredaktören: Hejda ljusfloden lite…

Björn Åslund

Björn Åslund

1 feb 2021

Rubriken kan ju tyckas märklig, att önska mindre ljus nu i höstmörkret. Vi vill väl både synas och se ordentligt nu i november, som upplevs som värsta mörkermånaden.  

Nu är det inte så att jag upplever att vi alltid dränks en ljusflod på cykelbanorna, men i vissa situationer är det så. Ibland riktigt plågsamt ljust. 

Upphovet till sådana situationer är den fantastiska utvecklingen med led-lampor, som ju gjort att en del cyklister åker runt med strålkastare värdiga en timmerbil som kör i de mörkaste skogslandskapen. Vägen framför cyklisten formligen dränks i en fontän av lumen. Jag antar att dessa ljuskanoner är inhandlade med tanke på skogskörning i höstmörker. Och då är ordentlig belysning motiverad (fast kanske inte där heller, se längre fram i texten).

Nu är det så att dessa superbelysningar används också på vanliga cykelbanor, där det åtminstone finns hyfsad gatubelysning. Lägg till det att en del lampor är felvinklade, så att de lyser lite uppåt. Då räcker det med en vanlig standard-led på en modern elcykel för att bländas rätt ordentligt. Möter du super-lampa som står galet blir det rena ljusattacken, som tillfälligt slår ut synen genom bländning.

Nu drabbar detta inte bara mötande cyklister. I trafiken finns ju som bekant en hel del bilar. Och det var just en bilist, i en Stockholmsförort, som uppmärksammande mig på de bländande överdrifterna på cykelbanorna. Han var klart irriterad över möten med en del ljusflödande cyklister.

För övrigt pratar man allt mer om ljusföroreningar där konsekvensen är att många insekter, fåglar och djur blir väldigt påverkade av allt starkare och fler ljuskällor. En del av dessa varelser klarar inte ljus nattetid, de har utvecklats för att leva i mörker. Exempelvis en del fladdermössarter har fått lämna tidigare livsutrymmen då man satt upp starka fasadstrålkastare på byggnader. Och en del av insektsdöden anses bero på för mycket ljus.

Så här vi nu brakar till skogs på en mountainbike rustad ljuskanoner, så är risken att vi också stör de som lever i skogen. Dock kanske inte så allvarligt, eftersom enstaka cyklister snabbt passerar, men ändå…

Så mycket är inte alltid bäst. Här räcker det nog med lagom med lumen.

Läs mer om ljusföroreningar och djur och växtliv:

(Foto: StockSnap / Pixabay)

15-11-2019

Läs mer