Är det möjligt att ladda en elcykel med solceller?

Björn Åslund

Björn Åslund

17 sep 2024

”ANNONS”

Ja, det går att ladda din elcykel med hjälp av solceller i ram eller portabla. Att installera solcellssystem i elcykeln (solcellssystem håller ihop laddningsprocessen), är relativt svårt och tidskrävande. Solcellssystemet väger cirka 10-20 kg, vilket är en stor ökning av hela elcykelns vikt.

Hur enkelt är det att koppla in ett portabelt solcellsystem på elcykeln?

Det är relativt svårt att installera ett portabelt solcellssystem till din elcykel. Anledning:

  • Solpanelerna måste fånga solstrålarna och bör därför riktas mot solen.
  • Solcellerna kopplas till elcykelns batteri med hjälp av en solcellsregulator.
  • Elen ska gå vidare till navet där elcykeln får sin kraft.

Du kan räkna med att det är ett relativt omfattande jobb att få solceller att vara kompatibla med din elcykel. Vi hänvisar dig till din cykelförsäljare för att få mer information kring vart du kan få hjälp. Att installera solceller till batteriet kan påverka garantin på din elcykel. 

Hur fungerar egentligen solceller?

Solceller fungerar genom att omvandla solens strålar till elektricitet. När solens ljus träffar solcellerna, som oftast är gjorda av kisel, skapas en elektrisk spänning. Denna spänning omvandlas till likström som sedan kan växlas till växelström genom ett växelriktare. Hos guiden och jämförelsetjänsten för solenergi Hemsol.se kan du läsa mer utförligt hur solenergi och solceller fungerar tillsammans, läs mer här. 

Vad kostar ett solcellspaket för elcyklar?

Priset på ett solcellspaket för att ladda en elcykel varierar beroende på flera faktorer, såsom solcellernas kapacitet, om det medföljer en regulator och andra tillbehör. Generellt sett kan kostnaden ligga mellan 5 000 och 15 000 kronor. Om du inkluderar en kraftfull powerbank i paketet, kan priset hamna i den högre delen av det spannet.

5000 – 15000 kronor kan låta dyrt, men det är bra att ha laddnings- och miljöaspekter i åtanke. Beroende på hur länge du ska använda elcykeln, och om du ska säljare elcykeln vidare kan inkopplade solceller öka värdet. 

Alternativ till solcellsladdning för elcyklar

Ett alternativ till portabla solceller för elcykel kan vara att koppla dit ett externt extra batteri, eller en powerbank. Om du har solpaneler hemma kan du ladda det extra batteriet eller powerbanken därigenom. Du kan räkna med att detta alternativ väger något mindre. 

Fördelar och nackdelar med att solcellsdriven elcykel

Det finns både för-och nackdelar med att ladda elcykel genom solceller.

Fördelar:

  • Oberoende av elnätet: Solcellsladdning gör det möjligt att ladda din elcykel var du än befinner dig.
  • Miljövänligt: Solceller är ett miljövänligt alternativ.
  • Lång livslängd: Solcellspaneler har ofta en lång livslängd (20-30 år)
  • Minimalt underhåll: Väl installerat kräver solceller inte mycket underhåll. 

Nackdelar:

  • Hög initialkostnad: Att köpa ett solcellspaket för att ladda elcykeln är en stor initial investering.
  • Tung utrustning: Att bära med sig ett solcellspaket kan vara besvärligt på längre cykelturer på grund av dess vikt och storlek.
  • Beroende av vädret: Solcellsladdning är mycket beroende av solens strålar. Vid molnigt väder (eller under vår/höst/vinter) presterar solceller inte lika bra.

I nuläget kan nackdelarna överväga fördelarna. Men inom en snar framtid finns det stor möjlighet till att solceller integreras i cykelramar på ett effektivare sätt.

Framtiden för solcellsdrivna elcyklar

Det spås enligt flera forskningsinstitut (bland annat Chalmers & Gävle Högskola) att solcellsdrivna elcyklar har stor potential att förändra vårt sätt att pendla och parkera cyklar. Säkrare utomhusparkeringar där elcyklarna kan stå i solen under arbetsdagen ökar intresset för att folk faktiskt ska vilja pendla med solcellsdrivna elcyklar. 

Vanliga frågor

Kan jag ladda min elcykel med solceller på taket hemma?

Ja, du kan enkelt ladda din elcykel hemma om du redan har solceller installerade på taket. Detta kan göras genom att använda ett vanligt vägguttag, förutsatt att ditt system är anslutet till elnätet.

Fungerar solcellsladdning i molnigt väder?

Ja, solcellspaneler kan fortfarande producera el när det är molnigt, men produktionen är betydligt lägre. Detta kan leda till betydligt längre laddningstider jämfört med soliga dagar.

Läs mer