Elcykeln logo Meny

Stor marknadsöversikt elcyklar

Antalet modeller och tillverkare av elcyklar har växt till sig ordentligt, i takt med att marknaden mognat och efterfrågan ökat. Vi lovar inte att vi kan redovisa alla cykelmärken i Sverige, men vi kan presentera de flesta här kortfattat.

Ambitionen är att de flesta märken med elcyklar ska finnas här. Saknar du något hör av dig till redaktionen: bjorn@alltomelcyklar.nu

Senast uppdaterad: 26 november 2021

Ahooga Lätta eldrivna vikcyklar som passar för kollektivtrafikpendlare. Ahooga är en tillverkare i Belgien. I Sverige finns ett mindre antal återförsäljare, bland annat Buzzin Bikes.

Batavus är ett nederländskt cykelmärke som ägs av Accell Group. Märket har funnits i 100 år. Har ett brett utbud av modeller i mellanklass, de flesta med navmotor, men även med mittmotor. Importeras till Sverige av Vartex. Modellen Torino har varit en storsäljare i Sverige.

Bergamont är ett tyskt cykelmärke som ägs av Scott. Man har ett brett utbud stads- och trekkingcyklar, samt hybrider, samtliga med mittmotorer från Bosch. Även ett antal e-mtb, en del fulldämpade, andra hardtail.

Biltema, se Yosemite

Brompton. Brittisk vikcykel av bättre kvalitet, som finns elförstärkt.

B’Twin Elops är sportkedjan Decathlons egna elcyklar. Man har en riktigt prispressad elcykel, men annars elcyklar av standardmodeller av mellanklass med navmotor eller mittmotor.

Cannondale, hemmahörande i Kanada har funnits sedan 1971. Man har elassisterade mtb, hybrider och stadscyklar av lite mer påkostade modeller. Samtliga med mittmotor från Bosch eller Shimano. 

Crescent/Monark. Crescent som cykelmärke har funnits i många decennier, idag heter bolaget bakom Cycleurope. Crescent elcyklar finns i ett dussintal modeller, från enklare med navmotor till påkostade toppmodeller med mittmotor. Till skillnad från många andra elcyklar som produceras i Asien, så till tillverkas cyklarna i Varberg.

Cube. Är ett stort globalt cykelmärke, med ett riktigt brett utbud av elcyklar, med mittmotorer. Man har även elassisterade racercyklar. Inte så stort i Sverige ännu. Svensk/dansk representant är BikeToyz APS i Danmark.

Ebajk. Mindre svensk leverantör med en enkel stilren elcykel med navmotor.

Ecoride. Har funnits sedan 2007 och är störst på den svenska elcykelmarknaden. Företaget är svenskt med bas i Göteborg och har egna butiker, och säljs hos en mängd handlare. Har brett modellutbud, från mellanklass och uppåt, med såväl mittmotor som navmotor. Ambassador har varit en storsäljare.

Evobike har ett brett utbud av elcyklar till moderata priser. Man har traditionella herr/damcyklar, hybrider, lastcykel, trehjuling, vikcykel och mountainbike. De flesta med navmotorer. Företaget bakom heter Nordbutiker AB och säljer via webben hos evobike.se och ett hämtlager i Norrtälje.

Fantic är ett italienskt cykelmärke som funnits sedan 1968. Märkets elcyklar är  inom kategorin sportiga exklusiva, med mittmotor. Har ett brett urval av e-mtb och e-gravel (grus). Säljs i Sverige hos fantic.se

Focus. Kommer från den tyska cykeltillverkaren Derby Cycle Werke. Många elcyklar med mittmotorer. Stort utbud inom alla vanliga kategorier elcyklar, har även juniormodell för cyklister från 125 cm.

Gazelle. Royal Gazelle har varit ett begrepp i Nederländerna i mer än 125 år. Gazelle tillverkar elcyklar och stadscyklar för alla behov. Varje år rullar vi ut cirka 250 000 cyklar från fabriken i Dieren i Nederländerna. Finns även i Sverige från 2021.

Ghost. Tyskt cykelmärke med mittmotorer, som i Sverige säljs bland annat via XXL sportvaruhus.

Giant uppges vara världens största cykelproducent, med tillverkning i Taiwan. Har funnits sedan 1972. Man har inriktat sig på elcyklar med mittmotorsystem och kvalitetskomponenter. Varumärket Liv tillhör också Giant, och är reserverat för elcyklar anpassade för kvinnor. Svensk importör är Jaguarverken.

Haibike. Tillverkas av Winora Group i Tyskland. Haibike satsar stort på kvalitetscyklar; e-mtb (över 80 modeller) och sportiga elcyklar. 

Helkama tillverkas i Finland. Helkama har haft elcyklar i över 15 år, och numera är de flesta av cyklarna är med Shimano Steps mittmotor. Har stads- och hybrdicyklar och har nu utökat med elassisterad mtb.

Hillkiller är ett mindre svenskt företag, som utvecklar cyklar för svenska förhållande, dock med montering i Taiwan med svensk närvaro. När detta skrivs endast en hybridcykel med Shimanos mittmotor. 

Husqvarna. Tillverkas av tyska cykelföretaget Pexco. Har ett stort utbud av elcyklar inom kategorierna mtb, trekking och stadscyklar.

Ideal är ett grekiskt cykelmärke som importeras till Sverige av Cytech. Man erbjuder ett par modeller av typen damcykel med mittmotor, skivbromsar och dämpad framgaffel.

Jula, se Kayoba

Kalkhoff är ett tyskt cykelmärke som funnits sedan 1919. Numera ingår det i den tyska koncernen Derby Cycle. I Sverige säljs de främst hos cykelfackhandeln. Kalkhoff elcyklar hittar vi inom segmentet medelklass och premium, de flesta med mittmotor. 

Kayoba. Lågprisvaruhuset Jula gav sin på elcykelmarknaden under 2017. Har ett par modeller med navmotor och några med mittmotor.

Kringla är ett svenskt cykelföretag, som enbart har vikcyklar, både med och utan el.

Kross. Polsk cykeltillverkare. Finns att köpa bland annat hos Cykelkraft.

LaPierre började sin tillverkning 1946 i franska Dijon. Har ett brett utbud elcyklar, bland annat mtb, hybrider och stadscyklar. Svensk importör är Vartex, och de säljs främst inom cykelfackhandeln.

Lifebike är ett svenskt varumärke för elcyklar i lite lägre prisklasser, som säljs genom Elcykelvaruhuset.

Liv är Giants varumärke för cyklar anpassade för kvinnor.

Merida/E-Green Merida Sverige AB är ett dotterbolag till koncernen Stians Sport AS i Norge.

Cyklarna från Merida tillverkas Taiwan, och säljs i över 90 länder. Meridas elcyklar riktar sig till kvalitetsmedvetna kunder och har genomgående mittmotor. E-Green är ett varumärke inom Merida med lite enklare cyklar, dock absolut inte lågpris, med såväl mittmotor som med navmotor.

Marvil elcyklar är i de lägre prisklasserna. Det är stadscyklar med navmotorer och inte så många växlar. Svensk importör är Jaguarverken.

MBK är ett dansk cykelmärke som funnits sedan 1903. Varumärket tillhör numera den dansk/svenska koncernen Unicykel AB. Har enbart cyklar med mittmotor, några klassiska damcyklar, hybrider samt en mountainbike.

Moustache Fransk mindre cykeltillverkare som fokuseras på elcyklar med kvalitet. Har elcyklar inom de flesta kategorier. Säljs hos eloVelo i Stockholm.

Nishiki är från början ett japanskt cykelmärke, som vid 80-talets blev svenska Nishiki. Idag tillverkas cyklarna i Göteborg, och företaget ingår i Unicykel AB som har flera danska cykelmärken i sitt utbud. Nishiki haft elcyklar av stads- och hybridtyp med navmotor i flertalet år, men i år utbudet breddats med mittmotorer från Yamaha.

Orbea. Ledande spanskt cykelmärke, med brett utbud. Inte så stort i Sverige.

Ortler Stads- och trekkingcyklar med mittmotorer. Tillverkas i Tyskland.

Pilen. Mindre svensk cykeltillverkare som finns i småländska Gamleby. Har elcyklar med Shimanos mittmotor.

Principia är ett dansk cykelmärke, inriktat på mountainbikes. Ingår numera i dansk/svenska Unicykel. Principias mtb är utrustade med bakhjulsmotor från Promovec, eller mittmotor från Yamaha.

Raleigh Cykelmärke med brittiskt ursprung, men tillhör numera tyska koncernen Derby Cycle Holding. Brett utbud av cyklar främst inom komfort- och stadscyklar.

Rawbike är en hybrid mellan moped klass 2 (max 25 km/h) och vikbar elcykel. Importeras och säljs via svenska företaget Rawbike.

Rex. Elcyklar i de lägre prisklasserna som säljs via butikerna Cykelringen i Stockholm.

Riese&Müller är riktigt exklusiva elcyklar tillverkade i Tyskland. Alla modeller med mittmotor, flertalet med dubbla batterier, remdrift, elväxlar och andra finesser. Har även lastcyklar. I Sverige finns i dagsläget bara några få återförsäljare.

Ruff Cycles. För dig som vill synas på cykelbanan. Modellen The Ruffian har en form inspirerade av retro-motorcyklar, men med Bosch mittmotor. Tillverkas i Tyskland. Än så länge ett fåtal återförsäljare i Sverige.

Scott grundades 1958, första produkten på marknaden var en skidstav i aluminium. Sedan sent 80-tal har cyklar varit en del av Scotts globala sortiment. Scott var tidiga med mittmotorer, och har sedan 2011 haft samarbete med Bosch. Scott säljs endast via auktoriserade cykelbutiker.

Sjösala är ett svenskt cykelmärke inom koncernen Cycleurope, alltså syskon med Crescent och Monark.

Skeppshultcykeln är en småländsk cykeltillverkare som funnits sedan 1911. I Skeppshult sker all produktutveckling och tillverkning av ramar i höghållfast svenskt stål. Alla elmodeller är utrustade med Shimano Steps motor och batteri.

Specialized grundades 1974 i Kalifornien. Riktar sig i huvudsak mot sportiga cyklister, som söker utmaningar. Företagets elcyklar har en egenutvecklad mittmotor och batteri integrerat i ramen. I Sverige säljs de bland annat via Specialized concept store.

Stark Drive är en vikbar elcykel av mountainbike-typ, som fått en del media genom extremt låga priser. Tillverkningen har finansierats med crowdfunding av köparna. Cyklarna säljs endast via webben, men har kontor i Stockholm.

Stromer är elcyklar för dem som vill färdas riktigt fort, upp till 45 km/h. Därmed hör de hemma i klass 1 mopeder, vilket ställer särskilda krav som körkort och registreringsskylt. Svensk importör är Elcykelvaruhuset.

Trek grundades 1975 och är idag en global aktör inom cykelvärlden. Huvudkontoret finn i Wisconsin i USA. Man har bland annat flera dotterbolag, och den svenska marknaden sköts från Jönköping. Trek har riktat in sig på mer påkostade elcyklar, samtliga med mittmotor. Har även ett utbud av e-mtb.

Tunturi. Finsk cykeltillverkare som inom elcyklar riktat in sig på premiumsegmentet med mittmotorer.

Yosemite. Biltema har ett utbud med olika typer av elcyklar till låga priser under det egna varumärket Yosemite.

Yuba. Företaget är baserat i Kalifornien och är inriktat på lastcyklar, och har även longtailcyklar, alltså med förlängd bakdel som gör att flera barn och mer last kan tas med på färden. Ett mindre antal återförsäljare finns i Sverige.

VanMoof. Högteknologisk elcykel med holländskt ursprung. Har bland annat stöldlarm, gps-spårning och app för inställningar.

Viarelli var från början en italiensk mc- och scootertillverkare. I dag säljs dessa genom Motorsweden via butik och webb. Viarelli elcyklar är i de lägre prisklasserna, med navmotor. Motorsweden har även Lambretta elcyklar, som är mer påkostade och med mittmotor.

Victesse är ett holländsk märke som säljs online och har funnits sedan 2012. Har ett antal damcyklar i mellanklass med navmotor.

Wafabike. Ett svenskt företag med ett utbud av egensinnigt designade elcyklar. Under 2020 har modellutbudet breddats med en citybike.

Walleräng. Systerföretag till Ecoride. En mer exklusiv välbyggd elcykel för långturer med mittmotor och goda lastmöjligheter.

White är sportvaruhuset XXLs eget cykelmärke. Det är ganska sportiga elcyklar med mittmotorer. XXL har även serien Velo City som är stads- och hybridcyklar med lågprisprofil, med nav- och mittmotor.

Wibike/Piaggio. Vespatillverkaren Piaggio har också satsat på elcyklar. Har fyra olika modeller av lite mer exklusiva cyklar med mittmotor. Säljs i Sverige via Probikes tre butiker.

Winora. Tillverkas av Winora Group i Tyskland. Det är elcyklar tänkta för kvalitetsmedvetna köpare med höga krav. Winora är inriktat mot citycyklar.

Winther är ett gammalt danskt cykelmärke. Erbjuder elcyklar inom mellanprissegmentet och har inriktat sig på dammodeller med lågt insteg, med navmotor eller mittmotor. Winther ingår i den dansk/svenska koncernen Unicykel AB.

PUBLICERAD: 2021-01-31